22.06.2023.

17:14

Foto: Tanjug/AP

Planeta

NEMAČKA ŠAMARČINA ZELENSKOM USRED BUNDESTAGA! Šolc razvejao iluzije Kijeva o ulasku u NATO, Berlin hladan kao led, "MORAMO DA BUDEMO TREZVENI!"

Šolc je pred nemačkim parlamentom rekao da Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a pre završetka rata, preneo je Rojters.

- Moramo trezveno sagledati trenutnu situaciju - istakao je Šolc, navodeći da je vlada u Kijevu i sama priznala da Ukrajina neće moći da uđe u NATO dok traje rat.

Šolc je naglasio da se treba fokusirati na prioritet na samitu NATO-a u Viljnusu sredinom jula, a to je jačanje borbene moći Ukrajine.

Berlin i partneri u G7 i EU rade na dugoročnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, rekao je Šolc, navodeći da je cilj održiva vojna podrška Kijevu, uključujući savremeno zapadno naoružanje i jačanje ukrajinske ekonomske otpornosti.

Informer

Nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu

Kijev i najbliži saveznici u istočnoj Evropi pozivaju na konkretne korake za približavanje Ukrajine članstvuu NATO-u, dok su zapadne zemlje, uključujući SAD i Nemačku, oprezne u preduzimanju poteza koji bi mogli dovesti Alijansu bliže ratu sa Rusijom, prenela je britanska agencija.