23.06.2023.

12:02 >> 15:00

Foto: EPA / Peter Rae

Planeta

SLAVNI REDITELJ O TRAGIČNOM KRAJU DVA OKEANSKA TITANA Džejms Kameron zapanjen sličnošću sa katastrofom Titanika: Njegov kapetan je bio više puta upozoren o ledu ispred broda, a ipak je išao punom brzinom napred!

Petoro osoba na nestaloj podmornici Titan poginulo je u "katastrofalnoj imploziji", rekao je zvaničnik obalske straže u četvrtak, čime je okončana masovna potraga za brodom izgubljenim tokom putovanja na Titanik.

Reditelj Titanika Džejms Kameron, koji je 33 puta zaronio do mesta olupine, reagovao je na vest o imploziji podmornice.

- Bio sam tamo mnogo puta. Poznajem mesto olupine veoma dobro. Razumem inženjerske probleme koji su uključeni u izgradnju ove vrste vozila i sve bezbednosne protokole - rekao je on i dodao:

- Ovo je umetnost i mnogi ljudi su bili zabrinuti za podmornicu... Jedan broj vrhunskih inženjera je čak pisao pisma u kojima su rekli kompaniji da je ono što rade previše eksperimentalno i da treba da bude sertifikovano i tako dalje.

Podsetimo, podmornica nestala u nedelju dok se spuštala do olupine Titanika, okeanskog putničkog broda koji je potonuo u ledenim vodama  severnog Atlantika 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara.

Komunikacija sa podmornicom u kojoj je bilo petoro ljudi, prekinuta je manje od dva sata nakon što je potonuo.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Oušn Gejt Ekspedišns, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski ronilački veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

Kompanija Oušn Gejt organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.