23.06.2023.

15:18

Foto: AP/Photo

Planeta

USPEH VAGNERA NA FRONTU NAS JE ŠOKIRAO, SADA ZNAMO KAKO SU TO URADILI! Oglasio se komandant kopnenih snaga Ukrajine: RUSI SU PREDVIDELI SVE NAŠE POTEZE!

- Teško je - rekao je on, opisujući situaciju na prvim linijama fronta.

Sirski je dodao da ruske snage ne treba potcenjivati.

- Neprijatelj je predvideo i predviđa najopasnije pravce naših kretanja i gradi snažnu odbranu, koju je prilično teško savladati - naglasio je ukrajinski general. Prema njegovim rečima, ruske snage sada pokušavaju da preuzmu inicijativu.

Sirski navodi da su akcije Vagnera bile iznenađujuće jer je ova plaćenička vojska uspela da "postigne uspehe sa relativno beznačajnim brojem vojnika".

- Sada znamo na čemu je bio zasnovan njihov uspeh: to je bio strah. Mogli biste biti pogođeni odmah na licu mesta ako napustite bojno polje i ne izvršite svoj zadatak - navodi Sirski.

Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna, pri čemu je glavni udar Oružanih snaga Ukrajine bio koncentrisan na zaporoški sektor fronta.

Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane stručnjaka NATO- a i naoružane zapadnom opremom. Na sastanku sa vojnim komandantima 13. juna, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinske trupe trpe velike gubitke tokom ofanzive i da nisu bile uspešne ni u jednom pravcu.