23.06.2023.

16:02

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ZELENSKI OSUO PALJBU PO ZAPADU, PROPADA MU KONTRAOFANZIVA Za dve nedelje borbi izgubio 13.000 vojnika: Sada su mu svi krivi za postignute (ne)uspehe u ratu!

Države koje su slale oružje Ukrajini dok se pripremala za kontraofanzivu protiv Rusije bile su prespore u ispunjavanju njenih zahteva i dale su Rusiji vremena da pripremi odbrambene pozicije, tvrdi viši pomoćnik predsednika Volodimira Zelenskog.

Mihail Podoljak je u petak izrekao prekor svima koji su razočarani sporim tempom ukrajinske operacije, izjavivši da borbe nisu „nova sezona Netfliksove emisije“. Potom je uperio prst u zapadne zemlje, okrivljujući ih za dosadašnje rezultate.

- Vreme izgubljeno u ubeđivanju naših partnera da obezbede neophodno oružje ogleda se u specifičnim ruskim utvrđenjima izgrađenim tokom ovog perioda, duboko ukopanoj odbrambenoj liniji i sistemu minskih polja - naveo je Podoljak u tvitu.

Ukrajinski vojni vrh će donositi odluke na osnovu „vojne nauke i obaveštajnih podataka“, a ne mišljenja „navijača na tribinama“, zaključio je on.

Prema izveštajima, ukrajinske snage su ostvarile samo ograničen uspeh na jugu linije fronta i bile su prinuđene da odbiju rusku kampanju na severu. Moskva je tvrdila da je Ukrajina izgubila preko 13.000 vojnika za oko dve nedelje borbi.

Dosadašnji rezultati nisu ispunili očekivanja Vašingtona "ni na jednom frontu", rekli su zvaničnici za CNN, prema izveštaju od četvrtka. I sam Zelenski je takođe priznao da operacija ide „sporije nego što je željeno“.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba umanjio je ozbiljnost situacije ove nedelje, navodeći da ljudi ne bi trebalo da smatraju pokušaj napredovanja kao „poslednji i odlučujući“.

„Biće toliko kontraofanziva, koliko je potrebno da se Rusija protera sa naše teritorije“, insistirao je on.

Više zapadnih medija sugerisalo je da će iznos buduće strane vojne pomoći Kijevu zavisiti od ishoda operacije.