23.06.2023.

19:00

Foto: AP/Tanjug

Planeta

JASNO DA JASNIJE NE MOŽE! NOVA OSOVINA: BANJALUKA - BUDIMPEŠTA, ili zašto je Orban samo svratio u Sarajevo, a onda prespavao u Banjaluci

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je u četvrtak u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, gde se sastao sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ). Orban se susreo i sa članovima Predsedništa BiH i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Potom je otputovao u Banjaluku, gde je prenoćio, a danas je imao niz susreta sa predstavnicima vlasti Republike Srpske. Predviđena je i Orbanova šetnja glavnim gradom Republike Srpske.

Stvara se osovina Banjaluka-Beograd-Budimpešta

Orbanova poseta Republici Srpskoj mora se posmatrati u kontinuitetu jer su dobri odnosi Banjaluke i Budimpešte već uspostavljeni pre nekoliko godina, kaže za Sputnjik politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić. To što je Orban u Sarajevu proveo pola dana, a u Banjaluci dan i po je jedna poruka pošto je u međunarodnim odnosima svaki potez - poruka.

To što provodi dan i po u Banjaluci je zaista pokazatelj jednog poštovanja koje mađarska vlada i njeno rukovodstvo imaju prema Republici Srpskoj, a sa druge strane, pokazatelj želje za saradnjom koja bi trebalo da bude dugoročna, koja nije ograničena na jedan period i poduhvat već je nešto što bi trebalo da traje u kontinuitetu.

Informer

Za Zapad i Sarajevo Dodik i Orban su među naopasnijim ljudima u Evropi

- Banjaluka nije jedina, i Beograd ima dobru saradnju sa Mađarskom tako da se generalno može reći da je to jedna osovina koja se polako stvara i koja teži zaštiti svojih interesa u svetu. U svetu koji je vrlo promenljiv i turbulentan morate tražiti saveznike tamo gde je ruka ispružena, a ne na silu pokušavati da se dopadnete na adresama koje vas svakako neće prihvatiti šta god da uradite.

Sarajevo pokušava da se nakači na osovinu

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković izjavio je da nema ništa protiv toga što Orban bolje sarađuju sa nekim od entiteta.

- Važno je što se poštuju institucije BiH i teritorijalni integritet - rekao je Konaković.

Prema Saviću, da je bošnjačka elita bila pametna i ranije bi reagovala kao što danas reaguje Konaković. Iz dobrih odnosa Banjaluke sa Moskvom, Federacija BIH je samo mogla da profitira, međutim, dugo je bila toksična atmosfera u Sarajevu gde je SDA u svom padu i gubitku političke moći pokušavala po svaku cenu za sobom da povuče skoro celu državu.

Informer

Banjaluka je ugostila mađarskog premijera kako dolikuje

Sagovornik Sputnjika podseća na afere povodom Dana Republike Srpske i oko imovine entiteta i dodaje da su konstantno dolazili napadi iz Sarajeva na sve što radi Banjaluka, u nameri da se to osujeti.

- Sve se pokušava na neki način diskreditovati da bi se dobili neki kratkoročni poeni u Federaciji. Sada imamo nešto razumniju postavu političara, ne mislim da su oni manje Bošnjaci i da rade kontra interesa bošnjačkog naroda, nego samo da to racionalnije posmatraju. Znaju da to ne mogu zaustaviti, sa jedne strane, a sa druge strane da samo mogu profitirati od toga ako budu pametni i pokušaju da svoje interese nakače na tu osovinu koju sam pomenuo i koja već postoji - zaključio je Savić.