24.06.2023.

17:58

Foto: Tanjug

Planeta

OKO 25.000 VAGNEROVACA JURIŠA NA MOSKVU! Kremlj pada u roku od 24 sata? Prigožin obećao: Doći ćemo i spremni smo da poginemo (FOTO/VIDEO)

Vladimir Putin se suočava sa najvećim izazovom svoje vladavine gvozdenom pesnicom otkako je došao na vlast nakon raspada Sovjetskog Saveza i preuzeo kontrolu nad Kremljom pre više od dve decenije.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin obećao je da će "kazniti" Rusiju nakon što je okrivio Kremlj za smrtonosni raketni napad na jedan od njegovih kampova za obuku u Bahmutu u Ukrajini .

Ratni vođa - bivši Putinov prijatelj - sada je predvodio oružanu pobunu sa naglašenim ciljem da zbaci ruske vojne vođe dok se okreće protiv vrha u Moskvi .

Putin je besneo „ovo je izdaja“ u zapanjujućem jutarnjem obraćanju naciji na televiziji.

Informer

Blokiran autoput ka Moskvi

I borbe su sada izbile, a Vagnerove snage su izgleda preuzele kontrolu nad vojnim štabom u Rostovu na Donu i zauzele objekte severnije u Voronježu.

Prigožin je obećao da će marširati na Moskvu – a Vagnerov konvoj koji je izgleda krenuo ka prestonici bio je na udaru helikoptera lojalnih Putinu.

Veruje se da Prigožinova armija od 25.000 ide pravo ka Moskvi – a postoje izveštaji da su ruske snage glavne armije zapravo stajale na njihovoj strani i povećavale njihov broj.

Procene su dale vreme dolaska u Moskvu između četiri i 20 sati - sa Vagnerovim snagama uočenim oko regiona Lipecka, nekih 200 milja južno.

Prema ekspertskim analizama, životni vek Putinovog režima se sada meri samo satima.

Informer

Jevgenij Prigožin

Čini se da Rusija užurbano priprema odbranu sa kamionima punim peska koji se kotrljaju na puteve kao improvizovane barijere, kopaju se rovovi i postavljaju izveštaji o postavljanju mitraljeskih gnezda.

Takođe se navodi da su Vagnerove protivvazdušne snage oborile ruski špijunski avion - IL-18, a slike prikazuju plaćenike naoružane protivvazdušnim kamionima.

Na snimcima koji su široko objavljeni u Rusiji vidi se kako avion eksplodira u plamenu i izvija se dok se srušio na zemlju u blizini Voronježa

Informer

Vladimir Putin

I tako zgroženi Putin zabija otvore i šalje svoje stražare i tenkove na ulice.

Ruski vojnici su u subotu postavili mitraljesku poziciju na jugozapadnoj ivici Moskve, prema fotografijama koje je objavio list Vedomosti.

Fotografije takođe pokazuju okupljanje naoružane policije na mestu gde autoput M4 - kojim se kreću pobunjeni Vagnerovi plaćenici - stiže do Moskve.

Čini se da i jedan od Putinovih predsedničkih aviona leti na sever od grada - ali nije jasno da li je pobegao iz prestonice.

Informer

Vagnerovci u Rostovu

Borbe se vode u Voronježu dok su ruski helikopteri otvorili vatru na konvoj Vagnera na autoputu van grada – a skladište nafte je dignuto u vazduh.

Nije jasno ko stoji iza napada na skladište - ali izveštaji sugerišu da su pro-Putinove snage izvršile napad na lokaciju u pokušaju da spreče Vagnerove snage da snabdevaju svoje ljude.

Prigožin je rekao da su on i njegovi plaćenici "spremni da poginu" u borbi - pošto je pozvao još vojnika da mu se pridruže.

Zarekao se: „Imamo 25.000 ljudi i doći ćemo do dna bezakonja u ovoj zemlji.

„25.000 čeka kao taktička rezerva, dok je strateška rezerva cela vojska i cela država.

„Svi koji žele, pridružite nam se. Moramo stati na kraj ovoj sramoti.