24.06.2023.

19:47

Foto: Tanjug

Planeta

"NE SMEMO PROLITI RUSKU KRV, KREĆEMO U SUPROTNOM SMERU"! Oglasio se Prigožin nakon odustajanja od državnog udara!

- Shvatajući svu odgovornost za to što će se na jednoj od strana proliti ruska krv, okrećemo se oko kolona i krećemo u suprotnom smeru prema poljskim logorima, prema planu - rekao je on.

Ranije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin prihvatio predlog šefa republike da zaustavi napredovanje svojih boraca preko Rusije i preduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija.

Pojašnjava se da je „na stolu isplativa i prihvatljiva opcija za rešavanje situacije, uz bezbednosne garancije za borce PMC-a.

Centar za odnose sa javnošću FSB saopštio je sinoć da su sve informacije koje su na društvenim mrežama objavljene u ime Jevgenija Prigožina o „raketnim i bombaškim napadima koje je Ministarstvo odbrane izvršilo na pozadinske jedinice Vagnerovog PMC-a“ neistinite i predstavljaju informativnu provokaciju.

Isto je rečeno iu Ministarstvu odbrane Odeljenje FSB je pokrenulo krivični postupak protiv Prigožina po članu 279 Krivičnog zakonika („Organizovanje oružane pobune“).

Predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Rusima rekao da će svi odgovorni za pokušaj pobune biti kažnjeni, odgovaraće pred zakonom i narodom. Takođe je napomenuo da će biti preduzete odlučne akcije za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu , gde je zapravo blokiran rad civilnih i vojnih vlasti.