25.06.2023.

11:47

Foto: Reuters

Planeta

HOĆE LI HANTER BAJDEN DOĆI GLAVE SVOM OCU?! Republikanci trljaju ruke, predsednik SAD u ogromnim problemima zbog brojnih afera njegovog sina!

Hanter se izjasnio krivim za namerno neplaćanje federalnog poreza na dohodak 2017. i 2018. godine, a takođe je postigao dogovor da izbegne zatvor u vezi sa optužbom za posedovanje vatrenog oružja.

List ocenjuje da je sada zaokružena istraga o Hanterovim finansijama koja je godinama bacala senku na predsednikovog sina što će, kako navode, omogućiti njemu i Beloj kući da ostave stvar iza sebe na najmanje štetan način.

Ali nedavno priznanje krivice je privuklo novi talas pažnje na čoveka koji se borio sa alkoholizmom i zavisnošću od droga i napadima republikanaca zbog poslovnih dogovora koje je sklapao. 

Hanter je privukao pažnju nakon što je Donald Tramp, posle dolaska u Belu kuću, pokušao da iskopa detalje o Hanterovim sumnjivim poslovnim vezama u Ukrajini i to u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Republikancima je postao još sumnjiviji nakon što je 2020. ostavio laptop u radionici za popravku računara i njegov sadržaj je procurio, iako se nije pojavio nepobitan dokaz koji bi povezao članove porodice Bajden sa korupcijom, ističe "Fajnenšel tajms".

Informer

Uprkos tome što su republikanci u Kongresu pokrenuli sopstvenu istragu o porodici Bajden, veza između oca i sina postala je jača i oni razgovaraju telefonom više puta dnevno.

U svakom slučaju, tvrdi Alan Lihtman, profesor istorije na Američkom univerzitetu, "uspon ili pad predsednikove političke budućnosti zavisiće od toga koliko je on dobro upravljao, a ne od mana njegovog veoma problematičnog sina".

Lihtman dodaje da su i prethodni predsednici, uključujući Džejmsa Medisona, Teodora Ruzvelta i Bila Klintona, morali da se nose sa problematičnim članovima porodice dok su bili na funkciji, te da se Bajden nikada nije pokolebao u podršci sinu.

- Nikada mi nije dozvolio da zaboravim da nije sve izgubljeno. Nikada me nije napustio, nikada me nije izbegavao, nikada me nije osuđivao, bez obzira koliko su stvari bile loše -  napisao je Hanter u memoarima.

"Da se nisam prezivao Bajden"

Njegovo prvo zaposlenje bilo je u zoološkom vrtu u Vilmingtonu, a prvi veliki posao bio je u MBNA, kompaniji za kreditne kartice iz Delavera. Zatim je prešao u vladu, radeći u odeljenju za trgovinu tokom Klintonove administracije. Nakon izbora Džordža V. Buša, Hanter je bio je u odborima "Amtraka" i Svetskog programa za hranu, a radio je kao lobista, konsultant i investitor.

Njegove poslovne veze proširile su se od Kine do Ukrajine, gde je zauzeo unosnu poziciju u odboru "Burisme", energetske kompanije - baš kao što je njegov otac preuzeo ključnu ulogu u oblikovanju američke politike prema ovim zemljama kao potpredsednik Baraka Obame.

Informer

- Ne mislim da bi se mnogo stvari dogodilo u mom životu da se nisam prezivao Bajden - rekao je Hanter u intervjuu za ABC 2019.

Hanterove lične borbe su na mnogo načina bile važnije od njegove karijere. Otpušten je iz kratke službe u američkoj mornarici nakon što nije prošao test na narkotike i proveo je neko vreme u klinikama za rehabilitaciju i van njih.

- Kupovao sam krek na ulicama Vašingtona, a kuvao sam svoj u hotelu u Los Anđelesu. Toliko sam bio očajan za pićem da nisam mogao da prošetam jednim blokom između prodavnice pića i svog stana, a da ne otvorim flašu da uzmem gutljaj - napisao je Hanter u memoarima 2021.