26.06.2023.

00:15

Foto: Printscreen Telegram, Reuters

Planeta

"PRIGOŽINE, NEMOJ DŽABE DA REZERVIŠEŠ STARČAKI DOM!" General uputio jezivo upozorenje šefu Vagnera, Putin mu ovo neće oprostiti!

- Putinov autoritet je otvoreno doveden u pitanje i ne izgleda baš dobro - rekao je Rajan, sugerišući da opadanje poverenja u ruskog lidera može da umanji moral invazije ruskih trupa i da ga Ukrajinci iskoriste za unutrašnje slabosti.

On je ukazao na analizu politikologa Marka Galeotija, koji je u eseju za londonski The Times napisao da je Putinova završnica počela.

- Putin možda sada teško govori, ali je njegov neuspeh u tome što nije reagovao na vreme da kontroliše Prigožina, ili ukloni Šojgua i Gerasimova što je dovelo do ove krize - napisao je Galeoti.

Rajan kaže da će Putin ublažiti ili pobediti ovaj specifičan izazov, ali će ipak prihvatiti ono što se dugoročno može pokazati kao smrtna rana.

- Prigožin, uprkos tome što je prognan u Belorusiju nakon što je izvršio državni udar, verovatno neće biti još dugo na ovom svetu. Putin je prilično osvetoljubiv pojedinac. Mislim da Prigožin verovatno ne bi trebalo da rezerviše smeštaj u domu za penzionere. Mislim da su njegovi dani odbrojani - zaključio je on.