25.06.2023.

18:00

Foto: EPA/AP/Fotoilustracija

Planeta

LAVROV O ZELENSKOM I BAJDENU: NEMAM DOVOLJNO ZNANJA IZ MEDICINE DA BIH IH KOMENTARISAO! Šef ruskog MIP nikad brutalniji!

- Teško mi je da komentarišem ono što predsednik Sjedinjenih Američkih Država u poslednje vreme govori. Ne bih sada pridavao prevelik značaj nepromišljenim izjavama koje nemaju utemeljenje - rekao je ministar.

Podsetimo, Lavrov je u Sankt Peterburgu opisao zapadni „proxy rat" s Rusijom kao „geopolitički sukob", u kojem SAD pokušavaju eliminisati moćnog konkurenta i „sačuvati svoju hegemonističku poziciju svim sredstvima".

- Pokušaj je uzaludan, a to svi znamo - izjavio je Lavrov, dodajući da će Ukrajina i njeni saveznici biti prisiljeni prihvatiti nove „konkretne realnosti" pre postizanja primirja.

- Prvo, Kijev mora prihvatiti da će bilo koji potencijalni mirovni sporazum morati uzeti u obzir gubitak oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporozhija, koje su prošle godine glasale za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Pre nego što je poslala vojsku u Ukrajinu, Moskva je ponudila povoljnije uslove. Što duže odlažu pregovore, to će im biti teže da postignu sporazum s nama -jasan je Lavrov.