26.06.2023.

08:55 >> 09:03

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) POLETELA JE! RUSI SNIMILI LANSIRANJE RAZARUJĆEG ORUŽJA! Ka ukrajinskim snagama ispalili moćni projektil, na meti ključni objekti vojske!

U propratnom tekstu snimka kaže se da su udari izvedeni „na infrastrukturne objekte Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije“.

Iskander-M je visokoprecizno oružje sa dometom gađanja do 500 kilometara. Bojeva glava projektila može da uništiti skoro svaki cilj: neprijateljska komandna mesta, kolonu tehniku, sisteme protivvazdušne odbrane.

Iskander ima nekoliko različitih konvencionalnih bojevih glava, uključujući bojevu glavu za kasetnu municiju, bojevu glavu sa pojačanim eksplozivnim dejstvom koja sadrži eksplozivno gorivo i vazduh, bojevu glavu sa visokom eksplozivnom fragmentacijom, penetrator za zemlju kao i za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije. 

Tokom Ruske specijalne operacije u Ukrajini 2022. godine, Rusija je lansirala nekoliko projektila Iskander preko svoje granice u Ukrajinu kao deo svog napada. Ovde su tokom svoje primene ove rakete pokazale svoju ranije malo poznatu sposobnost za korišćenje mamca kako bi zbunile sisteme protivvazdušne odbrane protivnika. Veruje se da je ova tehnologija bila strogo čuvana tajna i da nije integrisana u rakete Iskander koje se izvoze van teritorije Rusije.

Informer

Od 23. aprila 2022. Rusija je rasporedila više jedinica opremljenih sistemima Iskander-M u Belgorodskoj oblasti na rastojanju svega 60 km od granice sa susednom Ukrajinom.