26.06.2023.

12:21

Foto: AP/Printskrin video

Planeta

UKRAJINCI OBRUKALI ZAPAD, RUSIJA SPREMA NEVIĐENO PONIŽENJE! Austrijski oficir otkrio šta će se desiti sa uništenim "Leopardima"!

Rusija je uništila nemačke tenkove Leopard u Ukrajini, uzevši za trofej nekoliko manje oštećenih vozila, prenosi Ekspres.

Austrijski tenkovski oficir koji je razgovarao sa publikacijom siguran je da će nemački tenkovi biti pažljivo proučeni i postavljeni na Crveni trg radi vojne predstave.

Nakon analize prvih rezultata „kontraofanzive“ Oružanih snaga Ukrajine, austrijski vojni ekspert strahuje da će industrija naoružanja i armije Evrope imati ozbiljnih problema.

- Rusi će pažljivo proučiti zarobljene tenkove Leopard-2A6, a zatim ih izložiti na Crvenom trgu - sugeriše on.

Zapadne vlade su Ukrajini isporučile 60 tenkova Leopard-2A4 i 14 tenkova Leopard-2A6. Sada je šest modernih nemačkih tenkova Leopard-2A4 i dva Leopard-2A6 nemačkog proizvođača Krauss-Maffei Vegmann uništeno ili oštećeno, a još nekoliko su zarobili ruske trupe kao trofeje, o čemu svedoče najnoviji snimci dronova.

"Rusi će ih rastaviti"

Takav razvoj događaja će imati „prilično katastrofalne posledice“ po zapadnoevropsku industriju naoružanja i sve zapadnoevropske armije koje koriste tenkove Leopard-2.

Ovo mišljenje je u intervjuu za Ekspres izneo vojni stručnjak, bivši tenkovski oficir koji je dugo godina služio u oružanim snagama Austrije.

- Rusi će rastaviti zarobljene Leopard-2A6 - kaže austrijski vojni ekspert. Po njegovom mišljenju, ruski tehničari će pažljivo proučiti najvažnije detalje tenka Leopard 2A6.

Prvo, prednji i oklop kupole. Njihov uređaj i materijali od kojih su napravljeni još uvek su bili nepoznati Moskvi.

Informer

Drugo, glatki top L/55 kalibra 120 k 570 mm kompanije Rheinmetall. Kakva je preciznost njenog gađanja u borbenoj situaciji saznaće Rusi. Ruske trupe će dobiti ogromnu količinu informacija od vitalnog značaja na bojnom polju.

Treće, u tenkovima su ostale oklopne granate od volframa, verovatno tipa DM 63, rekao je tenkista austrijske vojske. Ruski tehničari za oružje će rastaviti čaure, pažljivo proučiti njihovo punjenje baruta i proceniti njihovu prodornu sposobnost na različitim udaljenostima.

Ukrajinski tenkisti su napravili fatalne greške

Pored loših vesti za svu zapadnoevropsku vojsku, političari u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Italiji saznaće i nešto neprijatno. Ekspert primećuje: „Može se pretpostaviti da će ruska vlada postaviti jedan od tenkova Leopard-2A6 na Crveni trg u okviru neke velike vojne predstave.

Bivši tenkovski oficir takođe smatra čudnim to što je ukrajinska vojska „odmah po početku ofanzive pokrenula najbolje tenkove“. On dodaje:

- Nije bilo potrebno koristiti tenkove Leopard-2A6, koji su napredovali u parovima, u pratnji pešadijskog puka, da bi se identifikovale slabosti u ruskim odbrambenim linijama. Nije moglo dobro da se završi.

O nedovoljnoj obučenosti ukrajinskih posada svedoče i dva detalja koja su jasno vidljiva na snimcima dronova: tenkovi Leopard-2A6 uopšte nisu bili kamuflirani na bojnom polju, odmah su ih dronovi i jurišni bombarderi prepoznali po karakterističnim ugaonim konturama. Pored toga, tenkovi su bili preblizu jedan drugom i kretali su se presporo. To su ozbiljne greške koje je neprijatelj odmah iskoristio