26.06.2023.

14:57

Foto: Reuters/EPA

Planeta

OVO MU NEĆE OPROSTITI! MAKRON "RAZVALIO" UKRAJINU I ZAPAD! Na CNN-u sasuo istinu u lice o licemerju saveznika! "Za njih milijarde, a drugima..."

Makron je dao intervju povodom samita o novom globalnom finansijskom paktu koji je održan u Parizu. Kako je istakao, samit je u velikoj meri važan zbog „geopolitike“, jer postoji veliki rizik od „globalnog raskola zbog rata u Ukrajini i dinamike sukoba“. Po rečima Makrona, reč je o raskolu na „Zapad i ostale“.

- Slušajući mnoge lidere tokom prošle godine bio sam veoma rastrojen zbog tog narativa dvostrukih standarda. Lideri mnogih zemalja širom sveta nam govore: imate mnogo milijardi za Ukrajinu, ali kada je u pitanju rešavanje problema siromaštva, klimatskih promena potrebne su godine ili decenije da nađete nekoliko miliona. To je potpuno tačno - rekao je Makron.

On je pojasnio da je Zapad „u pravu“ što pomaže Ukrajini jer na taj način brani međunarodno pravo i svoje „slobode i principe“. Sa druge strane, po rečima Makrona, razvijene zemlje „nisu bile dovoljno efikasne kada je reč o 'Globalnom Jugu' i mnogim zemljama koje se istovremeno suočavaju sa siromaštvom i klimatskim promenama“.

- Stoga treba da dovedemo u red taj narativ dvostrukih standarda. U suprotnom, neki će ga iskoristiti za stvaranje alternativnog multipolarnog sveta – novih finansijskih institucija, novog globalnog poretka. Onda će reći: 'Svetska banka, MMF, pa čak i Ujedinjene nacije nisu efikasni u rešavanju naših velikih problema. Hajde da napravimo nešto drugo' - rekao je Makron.

Samit o novom globalnom finansijskom paktu završen je u Parizu 23. juna. Cilj sastanka je bio da se usaglase stavovi o reformi globalnog finansijskog sistema. Učesnici samita razgovarali su o problemu sve većeg jaza između industrijalizovanih zemalja i zemalja „Globalnog Juga“ koje se suočavaju sa posledicama usled klimatskih promena. Samitu su prisustvovali predstavnici iz 130 zemalja.