26.06.2023.

20:47 >> 21:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) PUTIN JASAN, SVAKI POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA OSUĐEN JE NA PROPAST! Zahvalio se i borcima "Vagnera" što nisu pokrenuli krvoproliće!

Predsednik Rusije zahvalio se i borcima „Vagnera" koji su stali u poslednjem trenutku i nisu pokrenuli krvoproliće. Većina boraca grupe „Vagner" su patriote. 

Obećanje će bitio ispunjeno

Ipak, znali smo da su većina vojnika grupe Vagner heroji koji su to mnogo puta dokazali na frontu. Oni su od samog početka poslušali moje molbe. Zahvalan sam onim komandantima Vagnera koji su se zaustavili i nisu pošli na bratoubistvo. Oni sada mogu da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane", naglasio je Putin.

- Moje obećanje će biti ispunjeno. Ko želi, može da ode u Belorusiju -, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je posebnu zahvalnost Aleksandru Lukašenku na njegovom doprinosu u rešavanju krize i pokušaja državnog udara od strane vođe grupe "Vagner".

Poručio je da su odluke koje su donete po njegovom direktnom naređenju, donete su kako bi se izbeglo prolivanje krvi.

Svaki puč je osuđen na propast

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se za građansku solidarnost.

- Država stoji pred velikim pritiskom i pred mogućem uništenjem, organizatori ovog događaja izdali su svoj narod", rekao je Putin u obraćanju naciji.

Kako kaže, cilj je bio da se ubijaju vojnici, dokazali smo da je svaki pokušaj izvođenja državnog udara osuđen na propast.

Prema njegovim rečima, pokazana je „najviša konsolidacija društva, izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima".

Javne organizacije, verske konfesije, vodeće političke partije i, faktički, čitavo rusko društvo zauzeli su čvrst stav u podršku ustavnom poretku u pokušaju prevrata 24. juna, rekao je Putin.

- Faktički se celo rusko društvo ujedinilo i okupilo oko glavnog - odgovornosti za sudbinu otadžbine - ocenio je ruski lider.

Predsednik Rusije Vladimir Putin večeras će dati niz važnih saopštenja, javio je "Prvi kanal" pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Podsećamo, u subotu su pripadnici grupe "Vagner" okončali svoju pobunu nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, po nalogu Vladimira Putina, razgovarao sa vođom "vagnerovaca" Jevgenijem Prigožinom i dogovorio povlačenje i deeskalaciju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je pregovore i zahvalio se beloruskom kolegi na obavljenom poslu, saopštili su iz pres službe predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.