27.06.2023.

10:44

Foto: Printskrin

Planeta

RUSI RAZNELI AMERIČKO OKLOPNO VOZILO, PA DOŽIVELI ŠOK! "TO JE JADNO!" (VIDEO)

 

Na snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane RF vidi se kako američko blindirano vozilo Oškoš, koji je predvodio grupu, raznosi mina. Ovo razbija formaciju, neprijateljska oprema pada u zamku, a mnogi ukrajinski vojnici beže.

- Mina je raznele opremu. Posada je istrčala i počela da beži - objasnio je ruski marinac "Lavrik".

Iz neposredne blizine snimljeno je pogođeno američko oklopno vozilo. Dva točka su mu izbušena, vidljiva su oštećenja od gelera. Takva oklopna vozila se najčešće koriste za desant pešadije, mogu da se koriste i za transport municije.

Komandir tenkovske čete, heroj Rusije kapetan Ruslan Kurbanov, pomogao je da se američko oklopno automobil izvuče sa borbene linije, proučavao je automobil i, kako kaže, nije bio impresioniran.

- Tako je jadno. Imaju elektronsku opremu. Kada udari geler auto prestaje da se pali - rekao je on.

Kurbanov je dodao da su skoro sva britanska vozila na točkovima opremljena vazdušnim ogibljenjem, čiji jastuci takođe otkazuju pri udaru gelera. Zarobljenu opremu Rusi koriste ili za svoje potrebe ili je šalju na dalje proučavanje.

ŠOkoš je lako oklopljeno patrolno vozilo (JLTV) napravljeno na zahtev oružanih snaga SAD, kao zamena za vozila tipa Hamvi i više vrsta vozila otpornih na mine i dejstva iz zasede MRAP.

Vozilo služi za transport ljudi i materijala, izviđanje, patroliranje, specijalna dejstva, a može da bude i platforma za različite vrsta naoružanja i specijalne opreme.