27.06.2023.

12:01

Foto: Reuters

Planeta

ZVANIČNO OKONČANA POBUNA VAGNERA! Oglasio se FSB, obustavlja krivični postupak protiv Prigožinovih plaćenika, a evo šta će oni morati da urade!

Vagner će takođe predati svoju tešku vojnu opremu aktivnim jedinicama ruske vojske, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi ruska novinaska agencija.

- U toku su pripreme za prebacivanje teške vojne opreme "Vagnera" aktivnim jedinicama ruskih oružanih snaga - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uprava FSB pokrenula je postupak protiv šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina zbog organizovanja oružane pobune 23. juna nakon što su snage "Vagnera" zauzele sedište Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Prigožin je pobunu obrazložio tvrdnjom da je ruska vojska navodno izvršila raketne i bombaške napade na pozadinske kampove "Vagnera". Prigožinovu izjavu su demantovali rusko ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, po odobrenju ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarao u subotu sa Prigožinom, kada je postignut dogovor da se zaustavi napredovanje "Vagnera" i situacija deeskalira.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objasnio da će Prigožin moći da ode u Belorusiju, a da će krivični postupak biti obustavljen.