27.06.2023.

13:02

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) "MASOVNI UBICA" SPRŽIO UKRAJINSKU OFANZIVU! Američki stručnjak priznao, Rusi ovim ruše sve snove Kijeva!

Stručnjak je primetio da se ruska vojska samouvereno brani od ukrajinskih snaga koje napreduju.

- Velika zasluga za to pripada municiji ZALA Lancet, bespilotna letelica sa maksimalnim dometom od 40 kilometara i trajanjem baterije od oko 40 minuta - precizirao je autor.

On je bespilotnu letelicu, koju proizvodi Koncern Kalašnjikov, nazvao jednostavnom, ali smrtonosnom platformom koja masovno uništava artiljeriju, PVO i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

Sredinom aprila savetnik šefa MUP-a Ukrajine Anton Geraščenko nazvao je ruski jurišni dron „Lancet” najopasnijim dronom za kijevske snage bezbednosti.

Dron "ZALA Lancet"

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.