27.06.2023.

19:28

Foto: /Reuters/Tanjug/AP/Telegram Printscreen/Rybar/Deep State

Planeta

ŠTA ĆE UKRAJINA NAKON KATASTROFE U ZAPOROŽJU?! Vojni ekspert otkrio jedinu šansu kijevskih snaga! "Ako ovde udare..."

Njemu je moderator ukrajinskog Jutjub kanala postavio pitanje o izveštajima da su se ukrajinske oružane snage navodno kretale u blizini Donjecka.

- Koje oblasti su tamo, uglavnom, najperspektivnije? U pravcu Zaporožja smo sada naleteli na ovaj "zid", probijamo ga, ali, postoje minska polja, inženjerske strukture. Na primer, u pravcu Donjecka, to jeste grad, ali tamo verovatno ne postoji takav zid utvrđenja kao u pravcu Zaporožja - upitao je moderator kanala.

Seleznjev je razočarao sagovornika, napominjući da postoje veoma ozbiljne odbrambene strukture u pravcu od Avdejevke ka Donjecku.

- Od 2014. Rusi na tom mestu grade utvrđenja. Zbog toga ne mislim da će biti moguće savladati ove inžinjerske fortifikacione prepreke u režimu lake šetnje kako bi se ušlo u predgrađe Donjecka - dodao je on.

Vojni ekspert smatra da je oblast Ugljedara najpogodnije mesto za glavni udar ukrajinske ofanzive.

- Što se tiče drugih oblasti, kod Ugljedara na primer, mislim da tu postoje pogodniji uslovi za ukrajinsku kontraofanzivu, usmerenu, otprilike, na Volnovahu kako bi se dalje presekao kopneni most između privremeno okupiranog Donjecka i privremeno okupiranog Krima. Mislim da će ovde naše snage imati prilike i izvesne perspektive. Ali, opet, konačnu odluku donosi ukrajinski generalštab - rekao je Seleznjev.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin danas je saopštio da su Oružane snage Ukrajine od početka kontraofanzive izgubile 259 tenkova i preko 700 oklopnih vozila.

- Sada su mi dali precizne informacije. Od 4. juna, odnosno od početka takozvane kontraofanzive, protivnik je izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila - precizirao je ruski lider.

U Orehovskom pravcu, koji Kijev smatra glavnim pravcem napada, protivnik je samo u proteklih sedam dana izgubio 280 komada vojne tehnike, uključujući 41 tenk i 102 oklopna vozila, precizirao je Putin.