27.06.2023.

20:35

Foto: Reuters/EPA

Planeta

PUTIN I PRIGOŽIN NASANKALI ZAPAD! Pobuna bila samo apravan? Amerčki ekspert tvrdi: Strateški potez otvara novi front samo sa jednim ciljem

- To je strateški potez da se ojača položaj ruskih snaga i otvori drugi front za rat u Zapadnoj Ukrajini - rekla je autorka i bivša obaveštajna službenica DIA Rebeka Kofler za Fok Nevs Digital. Kofler je rekla da je njena obaveštajna analiza navela da veruje da „pobuna nije bila autentična“.

- Moja obaveštajna analiza sugeriše da je pokušaj državnog udara bio operacija lažne zastave - rekao je Kofler za Fok Nevs Digital. „To je strateški potez da se ojača položaj ruskih snaga i otvori drugi front za rat u Zapadnoj Ukrajini.

Koflerovi komentari dolaze kada je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u utorak potvrdio da je Prigožin sleteo u njegovu zemlju nakon što je tokom vikenda dizao pobunu u Rusiji. Lider Vagner grupe se navodno nalazi u Belorusiji u okviru sporazuma postignutog sa Kremljom o odlasku u tamošnje izgnanstvo u zamenu da se ne suoči sa krivičnim gonjenjem, ali njegovo prisustvo u zemlji je na ivici zemalja koje se graniče sa NATO-om.

Informer

Mapa Ukrajine

- Pažljivo pratimo situaciju i potpuno smo spremni da reagujemo ako situacija bude zahtevala - rekao je litvanski zvaničnik za Fok Nevs Digital povodom Prigožinovog preseljenja u Belorusiju.

Prema Kofleru, zemlje poput Poljske i Litvanije , koje se graniče sa Belorusijom na zapadu, odnosno na severu, s pravom gledaju na taj potez sa sumnjom i verovatno već razgovaraju o načinima da se pojača bezbednost.

- Poljska i Litvanija gotovo sigurno razumeju šta se upravo dogodilo, u smislu Putinovog pomeranja šahovskih figura, i verovatno će vršiti pritisak na NATO da im pomogne u povećanju njihovih bezbednosnih mera i povećanju strateških rezervi alijanse u regionu - rekao je Kofler.

Prigožinov dolazak u Belorusiju dolazi dan nakon što je održao govor u kome je objasnio razloge za kratku pobunu, objašnjavajući da su preuzimanje ruskih gradova i kratkotrajni marš na Moskvu pokušaj da se demonstrira vrednost njegovih boraca. Lider Vagner grupe nije priznao bilo kakav dogovor sa Putinom o okončanju pobune, već je rekao da je odustao u pokušaju da spreči bilo kakvo rusko krvoproliće.

Informer

Jevgenij Prigožin

Međutim, Kofler je rekao da se „Prigožinu ne može verovati više nego Putinu“, tvrdeći da je lider Vagner grupe iskren samo u pogledu svog „radi u ime Majke Rusije“. 

Majka Rusija je sada Putin“, rekao je Kofler u odgovoru na govor.

Pošto je Prigožin sada u Belorusiji, Kofler veruje da će se pokrenuti mnogo veći plan.

- Putin proširuje bojno polje kako bi smanjio ukrajinske resurse usred kontraofanzive Kijeva - rekla je ona. „Putin takođe ima za cilj da ugrozi istočni bok NATO-a – zato je nedavno Lukašenku poklonio taktičko nuklearno oružje.

Neprekidna neprijateljstva u Ukrajini stvaraju „trajnu tinjajuću krizu u Evropi“ koja će imati „nepredvidive posledice“, primetio je Kofler, navodeći činjenicu da „nuklearno oružje igra veoma istaknutu ulogu u ruskoj vojnoj nauci i doktrini ratovanja“.

Kofler je dodala da je taj sukob stvorio „strateški sukob koji nije viđen još od Hladnog rata i kubanske raketne krize“, tenzije za koje je tvrdila da bi američko rukovodstvo moglo učiniti više za ublažavanje.

„Činjenica da Moskva, Kijev, Vašington ili Brisel nisu pokušali da deeskaliraju ovu krizu, predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost“, rekao je Kofler. „Kao glavnokomandujući i lider slobodnog sveta, predsednik Bajden ima priliku da se umeša, izvrši uticaj SAD i obezbedi stabilnost.