28.06.2023.

11:20

Foto: EPA

Planeta

Zapad u panici! Kineska veštačka inteligencija pametnija od američke?!

Kinezi su, trenirajući ‘jezičke modele‘ na kineskom jeziku, navodno pretekli kompanije iz Sjedinjenih Država. To su potvrdile tablice s testiranjima ‘jezičkih modela‘, odnosno pojedinih rešenja veštačke inteligencije.

Zapadni stručnjaci upozoravaju da se u kineskom slučaju ne radi samo o otvorenim (open-source 7B/13B modelima), već moćnim zatvorenim verzijama 130B modela.

Sve ide ka tome da će lista prestiža u rešenjima veštačke inteligencije zapravo biti i svojevrsna lista odnosa snaga u budućem međunarodnom poretku! Evo šta je još pre nekoliko meseci pisao Harvard International Review, i to u trenucima dok je ChatGPT bio nadmoćan u odosu na kineska rešenja:

"Kineski razvoj veštačke inteligencije jako je zabrinjavajuć za SAD; neki u Sjedinjenim Državama vide takmičenje zemalja kao takmičenje između demokratije i autoritarizma - osećaj koji jako podseća na Hladni rat - u kojem bi kineska dominacija mogla da predstavlja izazov američkoj dominaciji na svetskoj pozornici, pa čak i liberalnom međunarodnom poretku s pripadajućim pravima i prioritetima. Veštačka inteligencija može uveliko da ojača ekonomsku i vojnu moć, a time i politički uspon. Očekuje se da će veštačka inteligencija globalnoj ekonomiji doprineti sa 17,5 hiljada milijardi američkih dolara do 2030. Vojni napredak podstaknut veštačkom  inteligencijom bio neprocenjiv u nadmašivanju rivala."

Simbolično rečeno: u američkim bezbednosnim institucijama pale se crvene lampice, pogotovo jer se do pre samo nekoliko meseci predviđalo da će liderstvo Amerike u AI-u još dugo ostati neupitno. Bilo je to veliko podcenjivanje kineskih organizacijskih sposobnosti, investicionih kapaciteta, jasnog fokusa i činjenice da njihovi studenti dominiraju na listama međunarodnih takmičenje. Hoće li veštačka inteligencija Kine biti ta koja će pisati istoriu sveta 2023. - 2050.?

Posebna je priča veštačka inteligencija i njeno korišćenje u ratu. Postavlja se pitanje koliko uopšte znači to što je 60 država (uključujući Kinu i SAD) već potpisalo izjavu o odgovornom korišćenju „vojne veštačke inteligencije“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ne tako davno revoluciju AI-a opisao ovim rečima:

"Ko god postane lider u ovoj sferi postaće vladar sveta."