28.06.2023.

15:49

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Makron oštro kritikovao policiju zbog ubistva mladića: 'Ništa ne opravdava smrt mladog čoveka!

Protiv policajca se vodi istraga za ubistvo, jer je pucao u mladića. Tužioci kažu da mladić nije poslušao njegovo naređenje da zaustavi automobil u utorak uveče. Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je na smirivanje situacije nakon što je u noćnim neredima koji su izbili posle ubistva uhapšena najmanje 31 osoba.

Ulični neredi izbili su uglavnom u pariskom predgrađu Nanter, gde je žrtva živela. Tamo su mladi ljudi palili automobile i bacali pirotehniku na policiju, koja je odgovorila suzavcem.

- Imamo ubijenog adolescenta, to je neobjašnjivo i neoprostivo - rekao je Makron novinarima u Marseju.

Protivnici Makrona kritikuju previše blag odnos prema dilerima

- Ništa ne opravdava smrt mladog čoveka - rekao je francuski predsednik pre nego što je pozvao pravosuđe da radi svoj posao. Makronova izjava je neobično iskrena u zemlji u kojoj su visoki političari često suzdržani da kritikuju policiju zbog zabrinutosti birača za bezbednost.

Francuski predsednik se ranije suočio sa kritikama političkih protivnika koji ga optužuju da je blag prema dilerima droge i sitnim kriminalcima i da sprovodi politiku usmerenu na suzbijanje urbanog kriminala, omogućavajući policiji veća ovlašćenja da kažnjava građane.

Nerede je izazvala smrt sedamanestogodišnjaka u utorak uveče tokom policijske kontrole. Snimak incidenta s mobilnog telefona očevica koju je potvrdio kanal Frans Info prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vrata zaustavljenog automobila mladog vozača.

Optužbe za prekomerno policijsko nasilje

Kada je mladić za volanom iznenada krenuo, policajac je pucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio. Frans info je izvestio da je policajac priveden zbog sumnje za ubistvo iz nehata. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanenje rekao da je policija pokrenula internu istragu incidenta.

Ubistvo je izazvalo gnev širom Francuske i optužbe za prekomerno policijsko nasilje. Jučerašnje ubistvo, koje se dogodilo tokom blokade saobraćaja, druga je smrtonosna pucnjava u Francuskoj u 2023. godini, u odnosu na rekordnih 13 prošle godine, prema Rojtersovoj evidenciji zasnovanoj na policijskim i tužilačkim izveštajima i dokumentima advokata.

Grupe za ljudska prava ukazuju na sistemski rasizam unutar francuskih agencija za sprovođenje zakona, što je Makron ranije negirao. Nakon noćnih uličnih nereda, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u regionu Pariza mobilisano 2.000 policajaca. Ulice Nantera su u sredu ujutru bile mirne, a stanovnici se nadaju da više neće biti ponavljanja nasilja.