28.06.2023.

20:48

Foto: Reuters/AP

Planeta

Ukrajinska ofanziva je na izdisaju, na redu je ruska kontraofanziva?

Oružane snage Rusije su uspešno odbijale napade na Donjeckom, Krasnolimanskom, Južnodonjeckom i Zaporoškom frontu.

Ukrajinci nastavljaju da dnevno gube najmanje 500 vojnika i 36 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ukrajinske snage će napredovati još nedelju i po do dve nedelje, a zatim će, u nedostatku uspeha, preći u defanzivu kako bi sačuvale za njih nezamenljiv resurs - preostalu vojnu opremu,
         
Vojni analitičar Vladislav Šurigin ukazuje da Ukrajina nema snage da snažno napadne na jednom delu fronta i objašnjava:
         
- Posle tri nedelje ukrajinske ofanzive, situacija počinje da se pretvara u složenu mešavinu raštrkanih bitaka. Ukrajina će napadati još nedelju i po ili dve. Zapravo, bar do 11. jula, odnosno do samita NATO u Viljnusu. Otad će početi da štede rezerve, jer opremu i naoružanje više ne dobijaju masovno. Dato im je sve što su na Zapadu mogli. Shodno tome, preći će na aktivnu odbranu - ističe Šurigin.
         
Suštinski, već se otvorilo pitanje: šta će potom uslediti?
         
Pozicione borbe sa taktičkim nadmudrivanjem sa obe strane? Ili: kontraofanziva Oružanih snaga Rusije?
         
Pristalica druge pozicije je i pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, moskovski vojni ekspert, bivši obaveštajac i bivši oficir specijalnih jedinica. On je nosilac ruskog ordena Crvene zvezde i visokog odlikovanja Republike Sirije.
         
- Hoćemo li mi krenuti u kontraofanzivu? Mislim da hoćemo. Po mom mišljenju, to neće biti jednokratni čin, kao za vreme Drugog svetskog rata: ustali iz rovova i krenuli. Predviđam da će naša kontraofanziva sa oslobađanjem teritorija početi sredinom leta ili početkom jeseni - smatra Matvijčuk.
         
I po njegovoj proceni, ukrajinska kontraofanziva već splašnjava, a Kijev  lišava ostataka ekonomske i vojne moći:
         
- Oni su propagirali politički poredak Zapada. Zbog toga od početka tvrde da brane Zapad, pa u borbe ubacuju svoje poslednje rezerve koje se ubrzano troše. Ekonomska i vojna moć Ukrajine već je potkopana i neće biti obnovljena.
         
Vojni ekspert Aleksej Leonkov smatra da je Kijevu hitno potreban kakav-takav uspeh i da će zato ponovo krenuti u napad:
          
- Veoma je sumnjivo ono što se dogodilo Kahovskoj HE. Najverovatnije će to biti novi pravac ukrajinskog glavnog udara. Sve druge njihove operacije će služiti - odvlačenju pažnje. Samo, naše trupe su se spremale i spremaju za te udare - jsan je Leonkov.