29.06.2023.

09:19

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Nemica slomila zube u Africi, htela da ih okrene protiv Putina i Rusije, doživela šok! Handelsblat: Sastanak umesto 30, trajao 75 minuta, ali...

Berbok tokom susreta da ministarkom spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandorom nije uspela da izgradi dijalog sa ovom zemljom, kao i da primora vlasti u Pretoriji da se udalje iz Moskve, prenosi Handelsblat.

Poseta Berbokove Južnoj Africi usledila je nakon mirovne misije ranije ovog meseca predsednika Južne Afrike Sirila Ramafoze i drugih afričkih lidera Rusiji i Ukrajini, prenosi Rojters.

Kako se navodi u članku Handeslblata, šefica nemačke diplomatije pokušala je da odvrati Južnu Afriku od proruskog kursa. Sastanak je trajao 75 minuta, umesto planiranih 30. Posmatrači lista tvrde da bi Južna Afrika mogla "mnogo da izgubi" u trgovinskim odnosima sa Nemačkom ako bi Berlin promenio pristup ovom pitanju.

Berbokova je ocenila i da pokušaj pobune Vagnera pokazuje da predsednik Rusije Vladimir Putin uništava sopstvenu zemlju. Južna Afrika je insistirala da se u rusko-ukrajinskom ratu ne svrstava ni na jednu stranu, iako se ranije ova zemlja suočila sa kritikama zapadnih sila zbog održavanja bliskih veza sa Rusijom, svojim istorijskim saveznikom.

Pre posete, Berbokova je rekla da želi da čuje gledište Južne Afrike o "dramatičnom razvoju događaja" u Rusiji i da razgovara o tome kako Južna Afrika može da iskoristi svoj liderski uticaj da pomogne da se okonča sukob u Ukrajini.

Pandor je rekla da pokušaj pobune neće uticati na nameru Južne Afrike da nastavi da sarađuje sa obe zemlje, što je dogovoreno i sa drugim afričkim predsednicima koji su bili deo afričke mirovne misije.