01.07.2023.

00:15

Foto: Reuters

Planeta

Zalužni i Najev dobili zadatak od Zelenskog: Hitno ojačajte granicu sa Belorusijom

- Odlukom Generalštaba, glavnokomandujući Valeriju Zalužnom i generalu Sergiju Najevu je naređeno da ojačaju severno rukovodstvo kako bi se obezbedio mir - rekao je Zelenski u video snimku emitovanom na Telegramu.

Obavestili su ga o situaciji u Belorusiji

On je rekao da su ga ukrajinske i strane obaveštajne službe, kao i graničari, obavestili o situaciji u Belorusiji danas. U prethodnoj poruci, Zelenski je pomenuo „mere za jačanje ove oblasti“, ne iznoseći detalje.

Posle neuspele pobune u Rusiji pre nedelju dana, šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin pristao je da ode u izbeglištvo u Belorusiju zahvaljujući posredovanju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saveznika Moskve.

Lukašenko: Iskustvo Vagnerijanaca moglo bi da koristi beloruskoj vojsci

Prema sporazumu, Vagnerovi borci imaju izbor da odu u Belorusiju, da se prijave u redovnu rusku vojsku ili da se vrate u civilni život. Rusko Ministarstvo odbrane mora da vrati svoje teško naoružanje.

Lukašenko je ocenio da bi beloruska vojska mogla imati koristi od iskustva Vagnerovih komandanata, ali je i minimizirao aktivnosti koje bi grupa bila ovlašćena da sprovodi u zemlji.

Ukrajina je više puta govorila da se plaši napada Belorusije, u kojoj se nalaze ruske snage, ali čiji vojnici nisu direktno uključeni u invaziju koju je pokrenula Moskva.