02.07.2023.

14:58

Foto: Reuters

Planeta

(MAPA) Počelo je! Ukrajina krenula svim silama u proboj fronta, Rusi pružaju žestok otpor!

Ratni reporteri objavili su da se trenutno vodi žestoka bitka u rovovima na liniji Zaporoškog fronta.

Na liniji Novodanilovka-Rabotino, ukrajinske snage su krenule u napad na ruske položaje, uspevši da dođu do rovova.

Tokom bitke, uz podršku tenkova Oružanih snaga Ukrajine, provalili su u napredne rovove na polju zapadno od Rabotina, gde ne prestaju teške borbe. Detalji će biti naknadno objavljeni, pišu ratni dopisnici. 

Ukrajinske snage nastavljaju da koriste taktiku napada u odvojenom području.

Poslednjih dana zabeleženo je aktivno kretanje oklopne tehnike i ljudstva 65. i 47. brigade Oružanih snaga Ukrajine na liniji Novodanilovka-Rabotino i primećena je koncentracija jurišnih grupa za ofanzivna dejstva, javljaju ruski ratni reporteri.

Početkom juna 2023. godine, Ukrajina je pokrenula značajnu kontraofanzivu protiv ruskih snaga koje su zauzele njenu teritoriju,, sa dugoročnim ciljem probijanja linija fronta.

Napori su uloženi u nekoliko pravaca, posebno u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.Ukrajina je ostvarila postepeni napredak, fokusirajući se na južne frontove, dok se borila protiv dobro uspostavljene ruske odbrane i suočavala se sa teškim otporom.

Kontraofanziva se smatra ključnim momentom u ratu. Ukrajinski zvaničnici su upozorili da će za kontraofanzivu biti potrebno vreme i da će žrtve biti velike.