03.07.2023.

07:46

Foto: Tanjug/AP/Printscreen/ISW

Planeta

Pakao za Kijev, ovo nisu očekivali! Rusi odbili ofanzivu, pa krenuli u kontranapad!

Ruski izveštaji o prvoj liniji fronta govore da su njihove snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u južnijim područjima kod strateški važnog grada Ugljedara, koji se nalazi na uzvišenom području. Takođe, oni prijavljuju uspeh u obuzdavanju ukrajinskih trupa na severoistoku.

Zamenica ukrajinskog ministra obrane Ana Maljar napisala je na Telegramu da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe, a da ruske snage napreduju u blizini gradova Avdejevke i Marinke u regiji Donjecka.

- Osim toga, neprijatelj je započeo napad u području Svatova - rekla je ona, misleći na regiju severoistočne Ukrajine gdje su ruske snage bile aktivne.

- Vode se žestoke borbe... Situacija je dosta komplikovana - napisala je.

Maljar tvrdi da su ukrajinske snage imale "delimičan uspeh" južno od Bahmuta, kojeg su krajem maja zauzele ruske snage nakon žestokih borbi.

A na južnom frontu, gde su ukrajinske snage ponovno zauzele nekoliko sela, Maljar je navela je došlo do napretka u dva područja.

- Naše trupe se suočavaju sa intenzivnim otporom neprijatelja, minama i preraspodelom neprijateljskih rezervi, ali neumorno stvaraju uslove za najbrže moguće napredovanje - napisala je ona.

Ukrajinska vojska je angažovana u kontraofanzivi kako bi zauzela područja na istoku i jugu zemlje, izgubljena tokom ruskog napada koji je započeo  pre 16 mjeseci. Početni ukrajinski napredak bio je usmeren na osiguravanje grupe sela na jugu.