03.07.2023.

08:57

Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/

Planeta

Stiže apokalipsa?! Medvedev zaprepastio svet: Kreteni su rešili da pobede Rusiju, to znači samo jedno!

Prema njegovim rečima, ni jedan političar ne želi to da prizna ali za to postoje najmanje dva razloga.

- Prvi: Svet je u mnogo gorem sukobu nego u vreme Kubanske raketne krize, jer su naši protivnici odlučili da zaista pobede najveću nuklearnu silu – Rusiju. Oni su, bez sumnje, neviđeni kreteni, ali tako je kako je - ukazao je Medvedev u članku "Era konfrontacije" za "Rasijskuju gazetu".

Drugi razlog je, smatra bivši predsednik Rusije, to što "svi znamo ko je i gde" već upotrebio nuklearno oružje.

- To više nije tabu - zaključio je.

Svet se menja

Situacija u Ukrajini i Donbasu, prema rečima Medvedeva, nije regionalni sukob, već totalna konfrontacija između kolektivnog Zapada i ostatka sveta, ocenio je Medvedev.

Sukob je uzrokovan "dijametralno suprotnim gledištima na dalji razvoj čovečanstva", ukazao je. S jedne strane, objasnio je, su zapadne zemlje koje "ne žele da priznaju da se svet radikalno promenio i izgube svoju dominaciju".

- Hibridni rat koji sada vode sa nama je njihova poslednja šansa da zadrže povoljan status kvo za sebe, da ne izgube svoju oslabljenu moć i uticaj - primetio je ruski zvaničnik.

Na drugoj strani, kako je rekao, nije samo Rusija, već i "globalni Istok i Jug", čije stanovništvo čini skoro dve trećine planete.

- To su zemlje koje nastavljaju da jačaju, postepeno prevazilaze ekonomske i političke posledice kolonijalne prošlosti. Zalažu se za ravnomeran razvoj svih država. Bez starijih i mlađih partnera. Bez cinične podele na istorijski razvijene i nerazvijene zemlje - istakao je Medvedev.

Želja ovih država za nezavisnošću se ne dopada "bivšim kolonijalistima", koji se "svim silama drže prošlosti", zaključio je.