03.07.2023.

12:19

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Razaranje neviđenih razmera! Šojgu saopštio jezive vesti za Ukrajinu, "leopardi" doživeli totalni krah!

- Samo na južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine neuspešno napadaju, uništeno je 15 aviona, tri helikoptera, 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova 'leopard' - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, tenkovi "leopard" generalno nisu ostvarili svoje ciljeve ni u jednoj oblasti delovanja Oružanih snaga Ukrajine, a to svedoči o veštini ruskih vojnika i "evidentno naduvanim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja".

On je takođe otkrio koliko su raketa zapadne proizvodnje do sada uništile ruske snage.

- Ruska protivvazdušna odbrana presrela je 158 raketa HIMARS, 25 krstarećih raketa "Storm Šedou" i 386 bespilotnih letelica tokom proteklog meseca - rekao je Šojgu.

Ministar odbrane Rusije kaže da ruska vojska nastavlja da nanosi efikasnu vatrenu štetu neprijatelju, što značajno smanjuje njegov ofanzivni potencijal.

Bez obzira na značajne gubitke, ukrajinsko rukovodstvo zahteva od komande Oružanih snaga Ukrajine da nastavi ofanzivu, kazao je Šojgu i objasnio da ih na to primorava Zapad.

- Kijev pokušava da kompenzuje neuspehe na frontu i da na neki način ipak obezbedi uspeh, te zbog toga pribegava terorističkim napadima na civilne ciljeve, kazao je i dodao da to rade i zbog propagande. Međutim, ruski vojnici profesionalnim akcijama smanjuju gubitke među civilnim stanovništvom i spasavaju stotine života - izjavio je Šojgu.

Planovi da se Rusija destabilizuje u oružanoj pobuni 23. i 24. juna su propali jer su vojnici Oružanih snaga ostali lojalni zakletvi i vojnoj dužnosti, istakao je ruski ministar.

Pritom, provokacija nije uticala na delovanje grupacija trupa. "Vojnici su hrabro i nesebično nastavili da rešavaju postavljene zadatke", istakao je.