04.07.2023.

13:12

Foto: Reuters/Printscreen/Twitter

Planeta

Korak bliže nuklearnoj katastrofi! Rusi na nogama zbog poteza Kijeva! "Ako napadnu raketama..."

Dalekovodi su, podsetimo, izuzetno važni za nuklearku, jer se pomoću njih i tri dizel generatora, koji se koriste u slučaju da dođe do problema sa dalekovodima, obezbeđuje hlađenje reaktora, neometan rad nuklearke i sprečava da dođe do nuklearne katastrofe.

Karča je još dodao da smatra da Oružane snage Ukrajine mogu izvesti raketni napad po prostorijama u kojima se čuva iskorišćeni radioaktivni materijal u okviru nuklearke, nakon čega bi Kijev mogao da pokuša da zauzme nuklearnu elektranu.

Nuklearni blokovi, sa druge strane su, kako je rekao, sto odsto sigurni i do njih Ukrajinci ne mogu da dopru. 

Karča ne isključuje i da bi ukrajinska strana mogla da odluči da napadne sisteme za hlađenje, što bi, kako ocenjuje, bilo opasno, ali je moguće sanirati, iako veoma teško. 

Podsetimo, poslednjih nedelja predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, ali i drugi ukrajinski zvaničnici, saopštili su da Rusija, navodno, priprema napad na nuklearnu elektranu, zbog čega su čak otpočeli i vežbe u slučaju da zaista dođe do nesreće. 

Ukrajinski novinari i obaveštajni zvaničnici tvrde da je ruskim radnicima rečeno da napuste postrojenje do sutra, 5. juna. Zbog toga, Ukrajinci strahuju da bi na taj dan Rusija mogla da izazove katastrofu u nuklearci. 

Međutim, ruski zvaničnici su više puta izjavili da Rusija nema razloga da napadne objekat koji je pod njenom kontrolom od marta prošle godine i u kojem se, prema podacima ukrajinske strane, nalazi nekoliko stotina ruskih vojnika.