05.07.2023.

14:24

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Isplivalo! Bajden mrzi Britaniju! Šok detalji izbora za novog šefa NATO, kandidat Londona izbačen iz igre, Džo gura Ursulu na tron!

List navodi se da američki predsednik podržava šeficu evropske vlade da preuzme kormilo vojnog saveza sledeće godine.

Podsetimo, aktuelnom generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu mandat je produžen za još 12 meseci, nakon što međunarodna zajednica nije uspela da se dogovori o nasledniku. Međutim, veruje se da je odlaganje delimično zbog toga što Bajden želi gospođu fon der Lajen za tu funkciju, a njen mandat u EU ističe sledeće godine.

Britanski ministar odbrane Volas nedavno je priznao da se imenovanje "neće desiti" uprkos tome što je premijer Riši Sunak lobirao kod američkog predsednika u Vašington prošlog meseca. Bilo je tvrdnji da Bajden "ne želi da podrži Veliku Britaniju". 

Predsednik SAD se često hvali svojim irskim nasleđem i suočava se sa optužbama da je antibritanski. Tokom nedavne posete Ostvu, proveo je nekoliko sati u Severnoj Irskoj. 

Informer

Izvor iz NATO-a rekao je za britanski Telegraf da je Bajden pokušavao da ubedi gospođu fon der Lajen, bivšu nemačku ministarku odbrane, da nasledi Stoltenberga. Drugi izvor je rekao da su Bajden i gospođa fon der Lajen izgradili "snažnu vezu" poslednjih godina, podstičući bliske transatlantske veze oko Kine, Ukrajine i klimatskih pitanja.

Fon der Lajen posetila je Belu kuću u martu kada su SAD i EU najavile početak pregovora o kritičnom sporazumu o mineralima. Ona je takođe bila u velikoj meri uključena u pregovore sa Rišijem Sunakom o finalizaciji sporazuma o Bregzitu za Severnu Irsku.