05.07.2023.

16:34

Foto: EPA/AP

Planeta

Zelenski zanemeo o napadu na NE Zaporožje: Razmatra se zaštita elektrane

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije demantovao optužbe da Kijev planira provokaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Na redovnom sastanku štaba vrhovnog komandanta, kako je rekao, razgovarano je o zaštiti ukrajinskih nuklearnih elektrana.

- Danas je sednica štaba trajala duže.  Dva sata – razgovarali smo o glavnim izazovima. Prva je zaštita nuklearnih elektrana - napisao je samo.

Bilo je reči i o situaciji na frontu, a data je naredba za jačanje dejstava na pravcu "Sever" koji se graniči sa Belorusijom. A treće o čemu je bilo reči su planovi da se poveća domaća proizvodnja opreme i municije, i da se ubrza popravka zapadne opreme, napisao je Zelenski na Telegramu.

Ukrajinski predsednik je dan ranije upozorio da Rusija mora jasno da shvati da svet vidi na koje scenarije se spremaju teroristi i da je svet spreman da odgovori.

Radijacija predstavlja pretnju za ceo svet, a nuklearna elektrana mora da bude u potpunosti zaštićena od bilo kakvih incidenata, kazao je i dodao da ukrajinske obaveštajne službe imaju informacije da su ruske trupe postavile objekte nalik eksplozivu na krov nekoliko blokova nuklearne elektrane u Zaporožju.

Međutim, generalni direktor agencije Rafael Grosi je potvrdio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u toku poslednjih provera u Zaporoškoj nuklearki nije otkrila nikakve tragove mina ili eksploziva.

- U toku naših poslednjih inspekcija, nismo pronašli dokaze da je bilo miniranja u Zaporoškoj nuklearki, ali nastavljamo da budemo na oprezu - naglasio je Grosi.

Ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila da Ukrajina planira teroristički napad na nuklearku, i ako do toga dođe posledice će osetiti ceo svet.

To je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da je situacija napeta i da je pretnja realna i velika, s obzirom na to da su ukrajinske vlasti pokazale da ni od čega ne zaziru jer su već digle u vazduh Kahovsku hidroelektranu, zbog čega je došlo do pucanja brane i katastrofalnih posledica u regionu.