05.07.2023.

17:58

Foto: Reuters

Planeta

Da li će se ponoviti Černobilj? Nuklearni fizičar otkrio šta će se desiti ukoliko dođe do eksplozije u NE Zaporožje

- Objekat nije izgrađen za smeštaj trupa i vojne opreme. Elektrane su tu da generišu električnu energiju i, naravno, zabrinjava zloupotreba bilo kog industrijskog objekta - rekao je za Skaj njuz inženjer nuklearnih sistema Judžin Švageraus sa Univerziteta Kembridž.

„Mogao bi biti kontaminiran parking elektrane“

- Ali nuklearne elektrane su izgrađene prilično robusno i postoji razlika između stvarnih i uočenih opasnosti. Otkako su reaktori ugašeni pre nekoliko meseci, najopasniji proizvedeni proizvod fisije, jod-131, sada se raspao do bezbednog nivoa - on dodaje.

"Jod-131 je rizičan jer je i veoma pokretljiv u životnoj sredini i opasan za ljude koji dolaze u kontakt sa njim. Međutim, s obzirom na to da se jod iz prethodnih reakcija sada raspao na bezbedne nivoe, preostali izotopi drugih elemenata ne mogu da dođu u kontakt sa njim." predstavljaju takav rizik jer mogu biti pokretni ili opasni u kontaktu, ali ne i jedno i drugo“, objasnio je Švageraus.

Na pitanje novinara Skaj njuza da li bi velika eksplozija u nuklearnoj elektrani Zaporožje mogla da rasprši zaostali radioaktivni materijal i time stvori problem, on je odgovorio: „Da, ali samo malo dalje od područja elektrane, što znači da bi mogla da kontaminira parking fabrike“.