05.07.2023.

22:29

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Prva etapa ukrajinske kontraofanzive nije pokazala nikakav rezultat! Šef DNR: Moraju da budu ambiciozniji

- Ozloglašena kontraofanziva, barem prva etapa, nije dala nikakav rezultat, sa izuzetkom dosta uništene opreme NATO-a i gubitaka u ljudstvu - rekao je Pušilin.

Vršilac dužnosti šefa regiona je prošle nedelje naglasio da bi druga faza ukrajinske ofanzive mogla da postane ambicioznija, pošto neprijatelj i dalje ima dovoljnu rezervu snaga i tehnike.
Pušilin je pojasnio da je u prvoj fazi Kijev koristio mešovite jedinice, gde je bilo mnogo mobilisanih. Istovremeno je pozvao da se ne očekuju ozbiljni prodori ukrajinske vojske.

Informer

Denis Pušilin

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artemovskom pravcu, pri čemu je glavni udar Oružanih snaga Ukrajine bio koncentrisan na zaporoški sektor fronta. Kijev je bacio u borbu brigade obučene od strane stručnjaka NATO- a i naoružane zapadnom opremom.

Kako je primetio ruski predsednik Vladimir Putin , ukrajinske trupe nisu uspešne ni u jednom pravcu i trpe velike gubitke. Ministar odbrane Sergej Šojgu je u ponedeljak precizirao da su Oružane snage u poslednjih mesec dana uništile 920 neprijateljskih oklopnih vozila u regionu Zaporožja i Donbasa, uključujući 16 tenkova Leopard, kao i 15 aviona i tri helikoptera.