05.07.2023.

23:45

Foto: AP/Photo

Planeta

Sijarto: Nepoštovanje volje naroda u Republici Srpskoj je neprihvatljivo

- To znači da se ne poštuje volja naroda jer Dodik funkciju predsednika nije dobio na lutriji, već na izborima. Srpski narod želi njega na toj funkciji i to se mora poštovati. Mađarska poštuje i uvažava odluke srpskog naroda koji živi u BiH, Dodik je lider - rekao je Sijarto za RTRS.

Sijarto je ocenio da pretnje sankcijama, restriktivnim merama, kažnjavanjem i kaznama izabranim liderima nisu rešenje i da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolji način da se osigura stabilnost u BiH.

- Zanemarivanje demokratski izražene volje naroda definitivno će značiti destabilizaciju - upozorio je mađarski šef diplomatije.

On je rekao da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica shvatila da su ljudi koji žive u BiH dovoljno zreli da sami odluče o svojoj budućnosti i sudbini, prenosi Srna. Sijarto je naveo da se saradnja između Mađarske i Republike Srpske zasniva na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju, i da mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik imaju odlične prijateljske, a Mađarska i Republika Srpska odlične institucionalne odnose.

Odgovarajući na pitanje da li BiH može postati član EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, Sijarto je rekao da, po definiciji, svaka članica EU mora da bude u stanju da sama sobom upravlja.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Sijarto smatra da svi treba da razgovaraju sa izabranim liderima, a ne da govore o njima, ističući da iz tog razloga postoji saradnja koja počiva na prijateljstvu i uzajamnom uvažavanju.

On je napomenuo da Zapadni Balkan igra važnu ulogu kada je reč o bezbednosti EU, ističući da nema stabilnosti na ovom području bez mira i stabilnosti u BiH. "Bez ekonomskog razvoja uvek postoji velika šansa za destabilizaciju i saglasni smo sa Republikom Srpskom da se nastavi program ekonomskog razvoja i na taj način poveća konkurentnost i efektivnost poslovanja malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava", rekao je Sijarto.

Govoreći o današnjoj dodeli poljoprivrednih mašina u Banjaluci iz prvog kontingenta u okviru projekta podrške koji finansira mađarska Vlada, Sijarto je rekao da je u prvoj turi distribuisano više od 11 miliona evra, i da su ulaganja od 16 miliona evra već realizovana. Sijarto je ponovio da će Mađarska započeti novu fazu ovog programa od 1. avgusta, a biće uloženo 18 miliona evra.