06.07.2023.

11:38

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Neka se spremi Zapad! Lukašenko odredio ciljeve nuklearnog oružja, odgovor će biti trenutan!

On je potvrdio da su nuklearne bojeve glave stigle u Belorusiju i da nisu transportovane drumskim putem.

- Nalaze se pod pouzdanom zaštitom - dodao je šef države.

Prema njegovim rečima, to oružje predviđeno je isključivo u odbrambene svrhe.

- Ne dirajte nas i zaboravite na nuklearno oružje. Ali ako izvršite agresiju na Belorusiju, odgovor će biti trenutan. Ciljevi su određeni - rekao je predsednik.

Lukašenko je dodao da će se Belorusija savetovati sa Rusijom po pitanju primene nuklearnog oružja.

- Čak i da Rusija odluči da to uradi, siguran sam da bi se posavetovala sa svojim najbližim susedom. Zato ne brinite što se tiče primene: ne nameravamo da napadamo ni SAD, ni Nemačku, ni Veliku Britaniju. Uopšte, ne nameravamo nikoga da napadamo pomoću nuklearnog oružja - istakao je Lukašenko.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom je izjavio da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a,

Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.