06.07.2023.

12:30

Foto: Reuters

Planeta

Berluskoni ostavio 100 miliona 54 godina mlađoj devojci! Evo kako će biti raspoređeno nasledstvo bivšeg italijanskog premijera!

Forbs je procenio bogatstvo političara na 7,1 milijardu dolara, od čega je većina vezana za njegov udeo u više milijardi dolara vrednom holdingu Fininvest, koji je Berluskoni preneo na svoje dvoje najstarije dece.

Pored njih i Fašine, 100 miliona evra dobiće i Berluskonijev mlađi brat Pjer Silvio, dok će saradnik Marčelo Delutri dobiti 30 miliona evra (32,5 miliona dolara).

Iza Berluskonija je ostala velika poslovna imperija. Počeo je da se eksponira sedamdesetih kada je kao medijski tajkun osnivao TV kablovsku kompaniju Telemilano i kupio još dva kablovska kanala u Italiji.

Godine 1978. ovi kanali su uključeni u njegovu novoformiranu porodičnu holding kompaniju Fininvest. Berluskoni je preko Fininvesta stekao velike udele u nekim od najvećih evropskih medijskih kompanija i upravlja komercijalnim TV kanalima u Italiji i Španiji i poseduje veliki udeo u nemačkom ProSiebenSat.1.

Fininvest takođe drži većinski udelo u Mondadoriju, najvećem italijanskom izdavaču knjiga i časopisa, kao i u nekoliko banaka i osiguravajućih društava. Kompanija je prodala fudbalski klub AC Milan nakon 31 godine vlasništva, ali je AC Monca i dalje u vlasništvu porodice. Prema američkom časopisu Forbs, Berluskonijevo privatno bogatstvo u trenutku njegove smrti iznosilo je oko 6,8 milijardi dolara. Sva njegova preduzeća i poslovi potpadaju pod matičnu kompaniju Fininvest, a Marina Berluskoni (56), najstarija ćerka medijskog tajkuna, predsednik je holdinga od 2005.