06.07.2023.

16:55

Foto: Printscreen

Planeta

Ameri kipte od besa! Ruski SU-35 im pomrsio konce na nebu iznad Sirije: Pentagon objavio snimke (VIDEO)

Centralno vazduhoplovstvo SAD saopštilo je da snimak incidenta prikazuje ruske lovce SU-35 kako se kreću na putanju leta dronova i ispaljuju takozvane padobranske rakete i primoravaju MK-9 Reapers da preduzmu manevre izbegavanja.

General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant 9. vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da tri američka bespilotna letelica operišu iznad Sirije, izvodeći misiju na terorističku grupu Islamska država, kada je ruska letelica "počela da maltretira dronove" posle 10. :30 ujutro po lokalnom vremenu.

- Ruski vojni avioni su se ponašali nesigurno i neprofesionalno dok su bili u interakciji sa američkim avionima u Siriji - rekao je on, opisujući te akcije kao pretnju bezbednosti američkih i ruskih snaga.

- Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu sa ovim nepromišljenim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih vazduhoplovnih snaga kako bismo mogli da se ponovo fokusiramo na trajni poraz ISIS-a.

Watch the latest video at foxnews.com

On nije dao konkretne informacije o njihovoj misiji.

Grinkevič je u saopštenju rekao da je jedan od ruskih pilota pomerio svoju letelicu ispred drona i uključio naknadno sagorevanje SU-35, što u velikoj meri povećava njegovu brzinu i vazdušni pritisak.

Grinkevič je rekao da je eksplozija mlaznog mlaznjaka iz naknadnog sagorevanja smanjila sposobnost operatera dronova da bezbedno upravlja avionom.

General armije Erik Kurila, šef američke Centralne komande, rekao je da rusko kršenje tekućih napora da očisti vazdušni prostor iznad Sirije „povećava rizik od eskalacije ili pogrešne procene“.

SAD održavaju snage od oko 900 vojnika raspoređenih u Siriji da rade sa Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima dok nastavljaju svoju borbu protiv militanata Islamske države .

Nisu dati drugi detalji o operaciji drona.