07.07.2023.

07:00

Foto: Reuters/AP

Planeta

Policijska racija u raskošnoj rezidenciji osnivača ruske privatne vojske: U Prigožinovoj vili nađeno pravo bogatstvo

Ruske bezbednosne službe koje su pretresle vilu šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu pronašle su tamo čitavo bogatstvo. Prema fotografijama i snimcima koji su objavljeni, vidi se da su u raskošnoj rezidenciji nađeni velika količina keša u različitim valutama, zlatne poluge, lažni pasoši, perike za prerušavanje, kao i gomila oružja i municije.

Uživao u luksuzu

Racija u Prigožinovom domu dala je uvid u to kako je doskorašnji "heroj Rusije" zapravo živeo. Osim novca, zlata, oružja i lažnih dokumenata, koje je policija zaplenila, u njegovoj kući nađen je i punjeni aligator, kao i uramljena fotografija odsečenih glava njegovih neprijatelja.

Informer

Prigožin

Prigožin je imao u kući spa-centar i saunu, privatni zatvoreni bazen, a u bilijar sobi stajao je veliki malj sa natpisom "Za upotrebu tokom važnih razgovora". U kući je imao i posebnu sobu za molitve, koja je ukrašena sa više ikona Ruske pravoslavne crkve. Imao je i dobro opremljenu medicinsku sobu, svoj helikopter i avion.

Perike koje su nađene u Prigožinovom ormaru verovatno su se koristile za maskiranje i specijalne zadatke. Objavljene su i fotografije maskiranog Prigožina, na kojima je praktično neprepoznatljiv - sa kosom, lažnom bradom, naočarima, u različitim uniformama...

Neće mu zaboraviti

Veruje se da objavljivanje ovih snimaka i fotografija ima za cilj da diskredituje Prigožina. Veliki broj Rusa je, naime, njega i njegove "vagnerovce" video kao heroje, koji su se lavovski borili na frontu, osvojili Bahmut i odbranili rusko stanovništvo u Ukrajini.

Oduševljenje njime i njegovim vojnicima moglo se videti i u Rostovu na Donu 23. juna, kad su digli pobunu i krenuli na Moskvu. Ljudi su se fotografisali sa njim i sa borcima, peli se na njihove transportere i tenkove. Međutim, Prigožin je hteo na silu da sruši državni poredak, što mu predsednik Vladimir Putin, njegov doskorašnji prijatelj, nikad neće oprostiti.

Informer

Prigožin

Šef Kremlja, koji ga je proterao u Belorusiju, zato je nedavno objavio da je "Vagner" od Rusije dobio ukupno 9,6 milijardi dolara, a da je Prigožinova firma "Konkord" dobila još 9,5 milijardi na osnovu ugovora sa državom.

Lukašenko: Prigožin je u Sankt Peterburgu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, u čiju je zemlju Prigožin proteran, izjavio je da se on zapravo nalazi u Rusiji, i to u Sankt Peterburgu.
- Kad je reč o Jevgeniju Prigožinu, on je u Sankt Peterburgu. Gde je jutros? Možda je otišao i u Moskvu - rekao je Lukašenko.
On je dodao da su, prema obaveštenjima koja je dobio, borci "Vagnera" u logorima u koje su došli nakon povlačenja sa fronta radi oporavka. Lukašenko je rekao i da se "Vagner", ako bude raspoređen u Belorusiji, "može koristiti za odbranu zemlje".