07.07.2023.

07:30

Foto: EPA/Matteo Bazzi

Planeta

Imovina vredna 6,8 milijardi dolara! Objavljen Berluskonijev testament: Poznato ko će vladati poslovnom imperijom

Najstarija deca Silvija Berluskonija Marina i Pjer Silvio zajedno će kontrolisati poslovno carstvo koje je osnovao bivši premijer Italije, piše u njegovom testamentu koji je danas objavljen.

Marina i Pjer Silvio Berluskoni već imaju izvršne uloge u delu poslovanja, a imaće jednake udele, koji će zajedno iznositi oko 53 odsto, u porodičnom holdingu Fininvest.

Marina (56) predsedava Fininvestom, a Pjer Silvio (54) je bio zadužen za televizijski biznis koji je osnovao njihov otac. Fininvest takođe poseduje italijanski fudbalski klub AC Monca i ima udeo u banci Mediolanum, prenosi portal Index.hr.

Forbs je procenio da ukupna imovina porodice Berluskoni vredi oko 6,8 milijardi dolara.

Forbs je procenio da ukupna imovina porodice Berluskoni, koja uključuje luksuzne nekretnine u Milanu, Rimu i Sardiniji, vredi oko 6,8 milijardi dolara.

Berluskoni, četvorostruki premijer, bio je medijski mogul i politički šoumen čiji su ga finansijski i seksualni skandali učinili najkontroverznijom figurom u modernoj Italiji. Preminuo je 12. juna u 86. godini.

Deca iz drugog braka manje uključena u porodični posao

Marina i Pjer Silvio su blisko sarađivali dok je očevo zdravlje bilo narušeno. Barbara, Eleonora i Luiđi Berluskoni, troje dece iz drugog braka, manje su uključeni u porodični posao.

U saopštenju u ime petoro dece se navodi:

- Nijedan akcionar neće imati celokupnu individualnu indirektnu kontrolu nad Fininvest SpA, koju je prethodno imao njihov otac.

Berluskoni je doneo odluku o tome ko će naslediti Fininvest 2006. godine, prema kopiji testamenta u koju je Rojters imao uvid. Svoj amanet je potpisao rukom ispisanim rečima:

- Hvala, puno ljubavi za sve vas, vaš tata.