07.07.2023.

09:52

Foto: Reuters

Planeta

Skandal u Bugarskoj! Zelenski napravio lom u Sofiji, "hoćete da date Putinu deo teritorije?!" Sastanak sa Radevim prošao gore od očekivanog, Bugari u šoku!


Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je, prema portalu Politiko, više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dve delegacije su sedele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola. 

Kako se navodi, ukrajinska delegacija sedela je "kamenih lica", povremeno praveći grimase i hvatajući beleške. 

Radev je pokušao da objasni svoj stav da "nema vojnog rešenja" i da "sve više i više oružja neće rešiti" problem. 

Informer

"Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste: Putine, molim te, zgrabi bugarsku teritoriju?", upitao je Zelenski, navodeći da Radev sigurno ne bi dopustio kompromis sa nezavisnošću Bugarske. 

Bugarski predsednik je tokom govora Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire sa beleškama. 

Zelenski je kritikovao Radeva zbog toga što je invaziju Rusije na Ukrajinu uglavnom opisivao kao "sukob", a ne kao rat.

Zelenski je odbacio sugestije Radeva o diplomatskom rešenju, naglasivši da je Kremlj pokrenuo "rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja".