07.07.2023.

22:54

Foto: EPA

Planeta

Uoči 500. dana rata sa Rusijom: Zelenski u poseti kod Erdogana u Turskoj

Ova poslednja etapa međunarodne turneje ukrajinskog predsednika, koja ima za cilj da obezbedi više zapadnog naoružanja i podršku ambicijama Kijeva da se pridruži NATO-u, ujedno je i njegova prva poseta Turskoj od početka ruske invazije u februaru 2022.

Gotovo istovremeno, Vašington je danas na samitu alijanse u utorak i sredu u Viljnusu upozorio da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Dogovor o žitu

Kijev ima „puno koraka da uradi pre nego što postane član“ Severnoatlantskog saveza, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Osim samita NATO-a, očekuje se da će razgovori Zelenskog sa turskim predsednikom, koji ima bliske veze i sa Kijevom i sa Moskvom, biti fokusirani na sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Sporazum o žitu iz jula 2022. koji sponzorišu UN i Turska ističe 17. jula, a Rusija je rekla da ne vidi razlog da ga produži. Zelenski je u tvitu pojasnio da će se razgovori doticati „obnove Ukrajine“ i „odbrambenih ugovora“.

Zelenski će verovatno ubediti Erdogana da učini ustupke da bi Švedska ušla u NATO
Kremlj je rekao da će veoma pažljivo pratiti razgovore u Turskoj, obećavajući da će održati "konstruktivno partnerstvo sa Ankarom" i pozdravljajući "posredničku" ulogu turskog predsednika.

Prema analitičarima, Zelenski će verovatno pokušati da natera svog turskog kolegu da Švedskoj da zeleno svetlo za pridruživanje alijansi, dok se zvaničnici NATO-a i dalje nadaju da će ubediti Ankaru da ukine veto na tu odluku.

Erdogan je danas nagovestio da će Turska doneti "najbolju odluku, kakva god da je" u vezi sa članstvom Švedske.

Turski predsednik kaže da Švedska krije članove militantnih grupa, uglavnom pristalice Kurdistanske radničke partije (PKK), koju optužuje za organizovanje protesta i finansiranje terorističkih grupa.

Zelenski: Mislim da u ovoj oblasti nema dovoljno jedinstva

Pre Turske, ukrajinski lider je posetio Slovačku, Češku i Bugarsku. On je u Bratislavi izrazio žaljenje zbog nedostatka jedinstva unutar NATO-a oko ulaska Švedske i Ukrajine.

- Mislim da u ovoj oblasti nema dovoljno jedinstva. I ovo je pretnja snazi alijanse (...) To je veoma važno za bezbednost celog sveta - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Rusija računa na „slabost i razjedinjenost alijanse“, naglasio je on, pozivajući na nove programe vojne pomoći Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg organizuje sastanak turskih i švedskih lidera u ponedeljak u Litvaniji, uoči samita NATO-a, kako bi pokušao da prevaziđe tursko protivljenje članstvu Švedske.