08.07.2023.

16:14

Foto: twitter.com/printscreen

Planeta

Zelenski na Zmijskom ostrvu: Vratićemo svaki deo svoje teritorije (VIDEO)

Malo ostrvo u Crnom moru postalo je simbol ukrajinskog otpora od prvih dana rata, kada su ukrajinski graničari hrabro odbili da se predaju ruskim snagama. Rusi su osvojili crnomorsko ostrvo, ali su ga vrlo brzo napustili.

Zelenski je položio cveće odajući počast svima koji su branili ostrvo i zahvalio se svim vojnicima koji se bore za slobodu Ukrajine od početka ruske invazije 24. februara 2022.

- Odmah sa ovog mesta pobede želim da zahvalim svakom našem vojniku za ovih 500 dana - rekao je on. rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na svom Telegram kanalu.

„I neka sloboda koju svi naši heroji iz raznih ratnih perioda žele za Ukrajinu, a sada moramo da ostvarimo, bude počast svima koji su dali svoje živote za Ukrajinu“.

"Ruski ratni brodovi, je*i ga"

Strateški locirano stenovito ostrvo čija je površina veličine dvadeset fudbalskih terena nalazi se na krajnjem zapadu Crnog mora i gleda ka Odesi, glavnoj crnomorskoj luci Ukrajine. U prvim satima invazije, ruski oficiri sa broda Crnomorske flote Moskva javili su ukrajinskim graničarima naređujući im da se predaju ili suoče sa smrću. Odgovor graničara na ultimatum bio je: „Ruski ratni brod, zaje*i ga“.

Fraza je ubrzo postala svojevrsni ratni poklič i nacionalni slogan, koji je objavljen na ukrajinskim bilbordima, majicama i na kraju na poštanskoj marki. 14. aprila 2022. dve ukrajinske rakete pogodile su Moskvu, najveći ratni brod potopljen u borbi u poslednjih 40 godina.

Rusija je saopštila da je jedan mornar poginuo, ali zapadni stručnjaci veruju da je polovina od oko 450 članova posade poginula. Rusija je napustila Zmijsko ostrvo 30. juna, pošto je prethodno pretrpela velike gubitke. Ruske vojne snage su svoje povlačenje nazvale "još jednim gestom dobre volje".

- Iako je reč o malom komadu zemlje usred našeg Crnog mora, to je važan dokaz da će Ukrajina vratiti svaki deo svoje teritorije - rekao je Zelenski.