09.07.2023.

13:51

Foto: Printscreen/Telegram/Twitter/

Planeta

Tajni pregovori Rusije i SAD, Zelenskom se bliži kraj?! Šok tvrdnja Gardijana: Moraće da preda teritoriju!

Da je Ukrajina članica NATO-a, kao što je obećano pre petnaest godina, "sve ovo" se, kako Tisdejl prigovara, ne bi ni dešavalo.

- Čak i sada, Bajden odbija da ode dalje od pojačanih, dugoročnih bezbednosnih obaveza. Riši Sunak neodređeno kaže da je Ukrajina zaslužila mesto u NATO-u. Francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da ide u oba smera, kao i obično. Nemački pouzdano bezobrazni kancelar Olaf Šolc neće ni razgovarati o članstvu Kijeva dok se rat ne završi - konstatuje Tisdejl.

On navodi da to "nerazumno" ograničava NATO akcije - sve zbog zapadnoevropskih strahova da bi izazvani Putin mogao da napadne Zapad.

Izbegavanje podela oko članstva Ukrajine i Švedske, jako je važno za Alijansu, tvrdi "Gardijanov" autor. Još je važnije, smatra, da sve zemlje NATO-a u potpunosti shvate šire implikacije ukrajinskog neuspeha da odbiju ruske napade.

- Ako bi se to desilo, istočna i centralna Evropa, nordijski region i Balkan bili bi destabilizovani. NATO bi bio primoran na trajni rat. Međunarodno pravo bi bilo urušeno. Kini bi bio napravljen presedan u odnosu na Tajvan. Ukrajina bi praktično bila podeljena. A likujući Putin i njegova banda, bežeći od pravde, bili bi slobodni da sve to ponovo urade, tamo ili negde drugde - ljutito predviđa Tisdejl.