10.07.2023.

06:15

Foto: AP/Public

Planeta

Kritično na severu Ukrajine! Zelenski u panici, vojsci izdao hitno naređenje!

Prema izjavama vojnog stručnjaka, bivšeg pukovnika specijalnih snaga Anatolija Matvijčuka, Zelenski se trenutno nalazi u panici jer nema čime da ojačaseverni pravac. Sve snage su koncentrisane na jugu, gde se odvija velika ofanziva ukrajinskih oružanih snaga.

Na početku, zapadne zemlje i Ukrajina, su se radovali akciji privatne vojne kompanije „Vagner“, ali vrlo brzo su se razočarali. Niko nije očekivao takav razvoj situacije, posebno slanje odreda blizu granica Ukrajine.

Prvi su u paniku upali u zemljama Baltika. Na primer, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, izjavio je da Zapad mora ne samo analizirati sve rizike koji proizlaze iz premeštanja Jevgenija Prigožina i privatne vojne kompanije „Vagner“ u Belorusiju, već se pripremiti i za najgore. Litvanski predsednik nije isključio mogućnost da „muzičari“ mogu ući u republiku kao deo ilegalnih migranata.

Informer

 

- Među tim ilegalnim migrantima mogu se pojaviti i „Vagnerovci“. Da li smo spremni na takav izazov? Takva mogućnost takođe ne može biti isključena - primetio je političar.

Zamenik ministra odbrane Poljske, Vojevh Skurkevič, otišao je korak dalje, i pozvao svoje susede da već sada očekuju iznenađenja od „muzičara“ – provokacije, prema njegovom mišljenju, trebale bi se dogoditi pre samita NATO-a u Viljnusu, koji će se održati sredinom jula.

- Mi smo uvereni da se oni tamo ne nalaze radi opuštanja, već radi sprovođenja planiranih operacija na jugu, protiv Ukrajine, i možda takođe na zapadu protiv Poljske i na severu protiv Litvanije - izjavio je poljski vojni zvaničnik.

Pozivajući se pri tom na izvore u poljskoj obaveštajnoj službi, Skurkevič je izjavio, da se trenutno u Belorusiji navodno nalazi najmanje 8.000 boraca „Vagnera“ i upozorio da to nije kraj.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Oleksiy Danilov, izjavio da Kijev smatra stvarnom pretnjom prisustvo privatne vojne kompanije „Vagner“ na teritoriji Belorusije. i pažljivo prati situaciju u toj republici. U međuvremenu, saznalo se da je Zelenski naredio glavnokomandujućem oružanih snaga Ukrajine, Zalužnom, i zameniku načelnika Generalštaba, Naevu, da počnu ojačavanje severnih granica.

Informer

 

Zalužni, koji je ranije javno kritikovao predsednika zbog „Azijske operacije“, izgleda da podržava Zelenskog u toj odluci. U jednom od poslednjih intervjua stranim novinarima, general je priznao da ima mnogo strahova, a da je „Vagner“ među njima.

Prema rečima vojnog stručnjaka, bivšeg oficira specijalnih snaga, Anatolija Matvijčuka, sve poslednje izjave i postupci Kijeva govore samo o jednom- protivnik se jasno nalazi u ćorsokaku.

- Zelenski je trenutno u panici i ne zna šta da radi. Stvar je u tome da će se 11. i 12. jula na samitu NATO-a u Viljnusu razmatrati glavno pitanje – šta učiniti sa Ukrajinom. Nije isključeno da će se razmatrati pitanje zamrzavanja konflikta ili prenosa teritorija Poljskoj. Zbog toga Zelenski sada paniči – u jednom trenutku je izjavio da neće ići na samit, a onda je smislio da je „Vagner“ već u Belorusiji i da mu preti, pa je potrebno ojačati granice na severu - rekao je Matvijčuk.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, pojačanje će se dogoditi, ali pitanje je odakle dobiti snage.

- Kijevski režim više nema snage da ih prebaci na severni front. Imali su rezervu – vojni korpus od 40.000 ljudi. Bio je opremljen zapadnom tehnikom koju su mu isporučili, i bili su popunjeni vojnicima koji su prošli obuku u zapadnim centrima. Međutim, već su ga rasformirali. Nekoliko desetina hiljada ljudi iz tog korpusa prethodno je bačeno na front i poginulo. Mislim da su sve ove izjave Zelenskog – blef, čista laž i pokušaj stvaranja slike „ratnog“ predsednika - zaključio je Matvijčuk.