09.07.2023.

14:39

Foto: Reuters

Planeta

Potpuni kolaps! Ukrajinski vojnici zatečeni: Od Rusa ovo nismo očekivali!

Ovaj medij se poziva na izjavu ukrajinskih komandira.

- Nismo se pomerili ni za metar od juna i nismo dobili nikakvo novo oružje od NATO-a - požalio se pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Sergej Janduljski.

Prema mišljenju oficira, Moskva se dobro pripremila za ukrajinsku kontraofanzivu.

- Istina je da nismo očekivali tako jaku reakciju Rusa. Oni su se veoma dobro utvrdili, imali su više od godine da to učine. Njihova minska polja su ogromna - rekao je drugi visoko rangirani oficir vojno-obaveštajne službe u Kramatorsku.

Kontraofanziva ukrajinskih snaga počela je 4. juna. Uspeh nije postignut ni u jednom od pravaca, a ukrajinske snage su pretrpele velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je optužio Zapad za sporu isporuke oružje, što je doprinelo brojnim neuspesima tokom ukrajinske kontraofanzive i velikim gubicima na svim frontovima.

Zelenski je izjavio da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje i opremu da bi se to omogućilo.

Prema njegovim rečima, kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu. Kako je naveo, pojedinim delovima zemlje ukrajinska vojska ne može „ni da pomisli da započne” napade jer nema odgovarajuće oružje, navodeći da je veći deo teritorije sada miniran.