09.07.2023.

17:29

Foto: Pixabay/EPA

Planeta

Novi raskol u vojnom savezu? Makron zadaje udarac NATO: Francuska spustila rampu na otvaranje kancelarije Alijanse u Japanu!

 

Francuska blokira dogovor o širenju delovanja NATO-a u Aziji, otvarajući novi raskol u zapadnom vojnom savezu uoči samita Alijanse sledeće nedelje, izveštava "Politiko".

Već mesecima zvaničnici NATO raspravljaju o planovima za otvaranje kancelarije u Japanu, koja bi predstavljala prvu ispostavu zapadnih saveznika u istočno-azijskom regionu, u vreme rastućih tenzija između Zapada i Kine.

Godišnji samit lidera sledeće nedelje u Litvaniji, koji se održava u pozadini konflikta u Ukrajini, trebalo je da bude trenutak za postizanje napretka u sprovođenju ovog plana. Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao je da bi takvo širenje pomerilo delokrug saveza predaleko od prvobitnog fokusa na Severni Atlantik.

- Nismo za to iz principa - rekao je u petak jedan visoki zvaničnik Jelisejske palate.

- Što se tiče kancelarije, japanske vlasti su saopštile da za nju nisu previše zainteresovane - dodao je.

Neimenovani francuski zvaničnik je podvukao da je NATO geografski ograničen na Severni Atlantik.

- NATO znači Severnoatlantski pakt - rekao je ovaj funkcioner, dodajući da su članovi 5 i 6, ključne klauzule za Alijansu, "geografske."

Plan NATO-a da otvori svoju prvu azijsku kancelariju dolazi usred povećane zabrinutosti država članica Alijanse zbog "agresivnog ponašanja Kine na moru i prema Tajvanu."

Kao i Francuska, i Kina se protivi ovoj ideji.

- Vidimo da se NATO širi na istok, da se meša u regionalne poslove i podstiče blokovsku konfrontaciju - rekao je prošlog meseca portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Većina azijskih zemalja protivi se nastanku vojnih blokova u regionu. One ne pozdravljaju širenje NATO-a na Aziju - istakao je on.

Kako se navodi, i neki drugi saveznici u NATO-u zabrinuti su zbog otvaranja kancelarije u Japanu. Ipak, trojica evropskih diplomata, koji su upoznati sa pregovorima, tvrde da najjače protivljenje dolazi iz Francuske.

Makron se godinama protivi pomeranju fokusa NATO-a na Kinu. Godine 2021, nakon sastanka NATO-a, izjavio je da "ne treba da mešamo naše ciljeve", tvrdeći da je "NATO vojna organizacija", a da "pitanje odnosa sa Kinom nije samo vojno pitanje."

- NATO je organizacija ograničena na Severni Atlantik, a Kina nema mnogo veze sa Severnim Atlantikom - dodao je Makron.