10.07.2023.

11:55

Foto: Reuters

Planeta

Šok tvrdnja Britanaca! Putin šalje Prigožina po glavu Zelenskog?!

Nenajavljeni sastanak održan je 1. jula, nedelju dana nakon pobune Vagnera, navodi francuski list "Liberasijon", pozivajući se na izvore iz tajne službe.

Nakon navodnog sastanka, čini se da je Prigožin ostao u Rusiji. On nije otišao u izgnanstvo u susednu Belorusiju, kao što je delovalo da će uraditi, piše Dejli mejl.

Tvrdnje o tajnom sastanku Putina i Prigožina dolaze usred objavljivanja zastrašujuće teorije u nekim zapadnim medijima o novim zadacima grupe Vagner.

Prema još neproverenim informacijama. šefu Vagnera je možda dodeljen zadatak da upotrebi svoju oružanu silu kako bi ubio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog i „doneo njegovu glavu“ u Kremlj, navodi britanski tabloid.

- Prigožin će možda pokušati da izvrši neki veliki zločin u korist Rusije kako bi se vratio u Putinov režim nakon njegove oružane pobune čiji je cilj bio svrgavanje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika štaba odbrane Valerija Gerasimova - rekao je ruski novinar, dobitnik Nobelove nagrade Dmitrij Muratov.

Nakon prekinute oružane pobune 24. juna, Putin je brzo povukao pretnje da će Prigožina optužiti za izdaju i vođenje pobune.

Lider Vagnera i oko 8.000 njegovih vojnika trebalo je da odu u Belorusiju pod uslovima sporazuma o primirju koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Međutim, zapadni mediji tvrde da se on i dalje nalazi u Rusiji.