11.07.2023.

08:00

Foto: Printscreen/Youtube/Reuters/Fotomontaža

Planeta

(VIDEO) Ako NATO udari, Rusija šalje ovu zver! Spaljuje Njujork i Nju Džerzi u jednom naletu!

- Samo jedna takva raketa je sposobna da uništi države Njujork i Nju Džerzi u jednom naletu, i izazove radioaktivni cunami u okeanu - rekao je autor.

Novinar je naglasio, da zbog ogromnog i raznolikog nuklearnog arsenala Rusije „niko pri zdravoj pameti“ neće pokrenuti rat protiv nje.

Gonzales je podsetio, da je prema doktrini Moskve, upotreba nuklearnog oružja moguća samo ako je ugroženo postojanje zemlje, a zapadne države radije ćute o tome, namerno podstičući sukob.

Prema otvorenim izvorima, „Posejdon“ (ranije poznat kao „Status-6“, NATO kodna oznaka „Kanjon“) je ruski projekat bespilotnog podvodnog vozila sa sopstvenom nuklearnom elektranom.

U stvari, to je nuklearni torpedo, koji je u stanju da nanese garantovanu neprihvatljivu štetu teritoriji, stvarajući ogromne zone radioaktivne kontaminacije i cunamija.

„Posejdon“ je dugačak 20 metara, ima prečnik 1,8 metara i težinu od 100 tona.

Prema izveštaju Kongresne istraživačke službe (CRS), objavljenom ranije ove godine, “Posejdoni” su namenjeni kao oružje za osvetu u slučaju nuklearnog udara na Rusiju.

Njihovo postojanje je prvi put objavio predsednik Vladimir Putin 2018. godine, tokom svog obraćanja o stanju nacije.

- Nuklearna jedinica je jedinstvena po svojoj maloj veličini, a nudi neverovatan odnos snage i težine. Sto puta je manja od jedinica koje napajaju moderne podmornice, ali je i dalje moćnija i može da se prebaci u borbeni režim, odnosno dostići maksimalni kapacitet, 200 puta brže - rekao je tada Putin.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, “Posejdon” je dizajniran da bude lansiran stotinama milja od cilja i može da utone u dno okeana kako bi izbegao obalsku odbranu.