11.07.2023.

17:31

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Horor neviđenih razmera! Šojgu objavio stravične podatke o gubicima Ukrajine!

Kako je saopštio Šojgu, gubici ukrajinske vojske od 4. juna iznosili su više od 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.

Pored toga, ruska vojska je uništila više od 1,2 hiljade oklopnih vozila, uključujući:

- 17 nemačkih tenkova Leopard;

- 12 američkih BMP Bradlei;

- pet francuskih AMKS tenkova na točkovima.

Šojgu je takođe izjavio da ako SAD isporuče kasetnu municiju Ukrajini, ruske trupe će biti prinuđene da koriste slična sredstva protiv Oružanih snaga Ukrajine kao odgovor.

On je napomenuo da će ova odluka američkog rukovodstva uticati na produženje sukoba.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa svojim bezuspešnim jurišima, pokušavajući da probiju odbranu ruskih snaga u različitim pravcima.

- Bukvalno je u protekla dva dana pokrenuto nekoliko napadačkih talasa na jedinice 7. čete 70. motorizovanog puka i 291. puka 42. motorizovane divizije - rekao je on.

Šojgu je dodao da je za dva dana gotovo neprekidnih borbi neprijatelj je izgubio do 90 ljudi, četiri tenka, od kojih tri „leoparda“, i 15 borbenih vozila pešadije, od kojih je šest „bredli“.

Od 4. juna ruske snage uništile su 914 jedinica specijalnih vozila, dva protivvazdušna raketna sistema, 25 vozila za raketne sisteme, 403 artiljerijska oruđa i minobacača, uključujući 43 američka sistema M777 i 46 smaohodnih artiljerijskih sistema strane proizvodnje koje koristi Kijev, dodao je Šojgu.

Takođe, od početka ukrajinske kontraofanzive, ruski PVO sistemi oborili su 176 raketa „hajmars“, 27 krstarećih raketa „storm šedou“ i 483 ukrajinske bespilotne letelice.

Šojgu je istakao da Oružane snage Rusije visokopreciznim udarima na rezerve ukrajinske vojske, uključujući zapadnu tehniku, značajno smanjuju ofanzivni potencijal ukrajinskih snaga.

Kako je naveo, obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a pažljivo prate i analiziraju rezultate borbenog rada Oružanih snaga Rusije.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin, uprkos zauzetosti, dva puta dnevno sluša raporte komande Zajedničke grupe, kao i pojedinačnih komandanata sa detaljnim izveštajima o trenutnoj situaciji.