11.07.2023.

19:53

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Gde je Prigožin? Nestanak šefa Vagnera je mnogo veći Putinov problem nago što se misli

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je juče da su se Prigožin i Putin sastali 29. juna. On kaže da je sastanak trajao tri sata i da je na njemu učestvovalo 35 ljudi. Na tročasovnom sastanku sa 35 ljudi, dvojica komandanata Vagnerove jedinice poručili su Putinu da će nastaviti da se bore za njega“, tvrdi Peskov.

Ali jučerašnjim saopštenjem Kremlja, u kojem je pokušao da razjasni situaciju i sanira štetu, čitava misterija oko Prigožina, njegovog nestanka iz javnosti i njegovih veza sa ruskim rukovodstvom postaje još nejasnija.

Prigožin je poslednji put viđen u noći ustanka

Prigožin je poslednji put viđen u noći ustanka nakon što je objavio da se njegove snage povlače. Tada je bio u terencu u Rostovu na Donu. Bio je to kraj kratkotrajne pobune, koja je izazvala tektonske promene, piše CNN.

Informer

Jevgenij Prigožin

Od tada je misterija samo rasla. U danima nakon pobune, u poslednje dve nedelje, pratili smo racije u Prigožinovim prostorijama, u javnost su izašle fotografije njegovih navodnih perika i zlatnih poluga. Njemu sličan čovek je takođe viđen kako izlazi iz helikoptera u Sankt Peterburgu.

Ali iz prošlonedeljnih komentara predsednika Aleksandra Lukašenka jasno je da Prigožin nije u Belorusiji, kako je to zahtevao sporazum sa Kremljom. Nisu ni njegovi borci.

Kremlj je pokušao da razjasni situaciju, ali nije baš uspelo

Umesto toga, Kremlj je pokušao da razjasni situaciju u ponedeljak nakon što je francuski list Liberation izvestio o sastanku Putina i Prigožina 29. juna.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio je da je sastanak održan. On je nagovestio da se Putin sastao sa Vagnerovim komandantima i razgovarao o daljim mogućnostima njihovog rada i da je predsednik od njih čuo da su „spremni da nastave borbu za otadžbinu“. Peskov je dodao: „To je sve što možemo da kažemo o ovom sastanku. Ne mogu da vam kažem više.

CNN upozorava na nešto očigledno i veoma značajno ovde. Samo pet dana nakon pobune, najveće pobune u Putinovoj vladavini, šef Kremlja poziva glavnog pobunjenika i njegove komandante kod sebe i zajedno razgovaraju o budućoj saradnji.

Informer

Prigožin i Putin

To bi značilo da je 48 sati nakon što je Putin rekao vojnicima okupljenim unutar zidina Kremlja kako su sprečili „građanski rat“, šef Kremlja odleteo u grad Derbent na jugu Rusije na fotografisanje i vratio se da pozdravi prave pobunjenike sledećeg dana. . Taj sastanak je potom držan u tajnosti 11 dana.

Kremlj je do sada činio sve da obuzda posledice pobune uveravajući javnost da se ništa posebno nije dogodilo. Prepadi na Prigožinove objekte, zatvaranje njegovih medijskih kuća, njegov nestanak iz javnosti, kontrolisana priča Kremlja o sastanku - sve to dovodi do čoveka čiji je nestanak za Putina problematičniji nego što se na prvi pogled čini, piše CNN.

Činjenica da javnost tek treba da dobije vizuelnu potvrdu o Prigožinovoj sudbini je znak Putinove slabosti – znak da sve opcije sa kojima se Kremlj suočava imaju mane. Ako je Prigožinu oprošteno, kao što Kremlj sugeriše, zašto to nema javnog priznanja?

Prigožinova sudbina, kakva god da je, veliki je problem za Putina

Ako Prigožin ostane slobodan, izbegavajući dogovor koji Lukašenko tvrdi da je sklopio, šta to govori o Putinovom držanju vlasti? A ako bude uhapšen – ili još gore – onda oklevanje Kremlja da to javno kaže sugeriše da Prigožin ima veliku lojalnost u vojsci i da nije neko koga Putin želi da javno povredi ili osramoti.

Šef Kremlja je pre 20 godina dao iz aviona ukloniti najbogatijeg čoveka u Rusiji Mihaila Hodorkovskog kako bi uništio njegove političke ambicije i poslovnu imperiju.

Informer

Jevgenij Prigožin

Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom pretnjom, a umesto toga odgovara ćutanjem i odloženim vestima o tajnom sastanku, gde se pobunjenici ponovo zaklinju na lojalnost i očigledno im je oprošteno.

Ovo nije jedina uznemirujuća tišina za Kremlj. Još uvek ne znamo gde se nalazi Sergej Surovikin, visoki ruski general koji je navodno unapred znao za pobunu.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Generalštaba, konačno se pojavio na video snimku koje je Ministarstvo odbrane objavilo u ponedeljak da pokaže da je on zaista živ, zdrav i da je zadužen za rat u Ukrajini.

Možda lideri Kremlja misle da ovaj veo ćutanja projektuje moć: da samo oni znaju odgovore na ova pitanja i imaju konačnu moć? To bi bila još jedna pogrešna procena koja pokazuje koliko su se udaljili od stvarnosti.